Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Rozvolnění bylo předčasné. Komora lékařů vyzvala vládu ke zpřísnění opatření

Česká lékařská komora vyzvala vládu ke zpřísnění protiepidemických opatření. S rozvolňováním podle ní začala dříve, než byla epidemie pod kontrolou. Komora zveřejnila ve středu výzvu na svém webu, adresovala ji předsedovi vlády, šéfovi Ústředního krizového štábu a ministrovi zdravotnictví. Přetížené zdravotnictví podle něj nemůže další měsíce fungovat v současném vypětí.

Podle komory byla opatření vlády na jaře tvrdá a účinná. Na podzim podle ní zvolila metodu postupného přibržďování. „I tato cesta by samozřejmě za delší dobu mohla vést k cíli, i když za cenu vyššího počtu lidských obětí a větších ekonomických ztrát, vyžadovala by však velkou míru trpělivosti nás všech. A to jsme nezvládli," uvedl prezident komory Milan Kubek.

Podle něj byla opatření na podzim slabší navzdory tomu, že epidemická situace byla nesrovnatelně vážnější. „S jejich rozvolňováním pak navíc Vaše vláda začala předčasně, aniž bychom měli epidemii pod kontrolou," uvedl.

Zvládnutí covidu za cenu drastického omezení standardní zdravotní péče

Kubek také uvedl, že covidem-19 onemocnělo už 39 tisíc zdravotníků a počty aktuálně nakažených v posledních dnech opět znovu rostou. „Podzimní vlnu epidemie jsme zvládali za cenu obrovského osobního nasazení všech zdravotníků i dobrovolníků, ale to vše zároveň jen za cenu drastického omezení standardní zdravotní péče, které se negativně projeví na zdravotním stavu populace," dodal.

Čím déle bude situace trvat, tím budou podle komory následky vážnější. Připomněl, že zdravotníkům nově přibudou ještě další povinnosti s antigenním testováním a očkováním.

Vláda prodloužila nouzový stav v Česku až do 23. prosince. V pondělí se může jednat o zpřísnění opatření

Dalších 11 dní. Tak zní rozhodnutí vlády, která se dohodla na prodloužení nouzového stavu. Ten bude v Česku platit až do 23. prosince. Původně chtěla vláda stav prodloužit o 30 dní, na návrh komunistů bylo ale odhlasováno prodloužení jen o 11...

V Česku ve středu přibylo 6402 potvrzených případů koronaviru, je to nejvyšší nárůst od 19. listopadu. Index protiepidemického systému PES se dál drží na 64 bodech, pátý den je tak nad hranicí čtvrtého stupně rizika. Podle dat ministerstva zdravotnictví se ale zhoršily všechny ukazatele. Počet úmrtí s onemocněním covid-19 stoupl o 90 na celkových 9226. Hospitalizovaných je nyní 4326, z toho 545 ve vážném stavu. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DVTV

Štítky vláda, koronavirus, opatření, ČLK, Kubek, epidemie, zdravotnictví, Česká lékařská komora, Ústřední krizový štáb, Milan Kubek, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozvolnění bylo předčasné. Komora lékařů vyzvala vládu ke zpřísnění opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.