Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vláda prodloužila nouzový stav v Česku až do 23. prosince. V pondělí se může jednat o zpřísnění opatření

Dalších 11 dní. Tak zní rozhodnutí vlády, která se dohodla na prodloužení nouzového stavu. Ten bude v Česku platit až do 23. prosince. Původně chtěla vláda stav prodloužit o 30 dní, na návrh komunistů bylo ale odhlasováno prodloužení jen o 11 dní. Ministr zdravotnictví dále uvedl, že pokud se bude situace vyvíjet negativně, může vláda v pondělí rozhodnout o zpřísnění opatření.

K prodloužení nouzového stavu získala ve středu večer vláda souhlas Sněmovny. Menšinový kabinet ANO a ČSSD žádal poslance o prodloužení o 30 dnů. Komunisté, na jejichž kompromis nakonec poslanci kývli, souhlasili pouze s prodloužením o 11 dnů do vánočních svátků. Stačit to má k tomu, aby bylo možné posoudit výsledky uvolnění restrikcí z minulého týdne.

Společně s prodloužením nouzového stavu byla také prodloužena platnost všech restrikcí. „Dále došlo k úpravě některých nepřesností, které se týkaly prodeje alkoholu s sebou. Na trzích je zakázán provoz stravovacích zařízení a nemohou zde být prodávány nápoje, které jsou hned konzumovány. Není ale problém si zakoupit lahev slivovice nebo něčeho podobného, co si odnesete domů. Stejná pravidla platí i pro prodej přes výdejová okénka," uvedl dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Nouzový stav v Česku bude podle nového rozhodnutí trvat do 23. prosince. Podle ministra zdravotnictví se dá ale předpokládat, že vláda bude před Vánoci žádat o další prodloužení. „Je velmi pravděpodobné, že to bude nezbytné, nicméně nechci to předjímat. Zatím je vzestup pomalý, ale je patrný. Záleží na vývoji,“ řekl.

V pondělí může Česko přejít do čtvrtého stupně PES

Na dotaz České televize Blatný uvedl, že v pondělí se může jednat o přechodu Česka na vyšší stupeň protiepidemického systému PES. Aktuálně se nachází ve 3. stupni. Nerozhodovalo by se ale jen podle skóre systému, ale i podle stavu v nemocnicích. „Když by k takové změně došlo, byl by dostatečný časový odstup, aby se na to mohli všichni připravit,“ uvedl. Dodal, že i při přechodu do vyššího stupně, by zůstaly malé obchody otevřeny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, Česká republika, vláda, nouzový stav, Česko, ministr zdravotnictví, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Vánoce, ČSSD, Jan Blatný, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda prodloužila nouzový stav v Česku až do 23. prosince. V pondělí se může jednat o zpřísnění opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.