Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pravý marcipán vydrží i rok. Milujeme kvalitu a tradice, fantazii při tvorbě se však meze nekladou, říká tvůrkyně vyhlášeného vyškovského marcipánu

PR článek

Jsou tak roztomilé, až je škoda je jíst. Ve chvíli, kdy se do nich člověk zakousne, přestane okamžitě litovat. Legendární cukrovinku z mandlí a cukru si dříve dopřávali pouze ti nejbohatší. Dnes je však dostupná všem. A pokud člověk ví, kde ji koupit, tak i v té nejvyšší kvalitě. Řeč je o marcipánu a na jižní Moravě je jeho výrobou vyhlášena rodina Šmídova. O tom, jak se pozná kvalitní marcipán, jsme si popovídali s majitelkou firmy Frischmann Janou Šmídovou.

Její život je úzce spojený s marcipánem. Jana Šmídová recepturu marcipánu vymazluje už více než dvacet let. Vše začalo pracovním výletem do Německa, kam se Jana vydala jako čerstvě vyučená cukrářka.

„V Německu je marcipán tradiční cukrovinka a tlak na jeho kvalitu je tam obrovský. Německý zákazník chce jen kvalitní pravý mandlový marcipán a nespokojí se s nějakou náhražkou, kterých byl tehdy český trh bohužel plný,” vypráví cukrářka. „Nicméně od té doby se priority českých zákazníků naštěstí změnily a i u nás se začíná preferovat kvalita,” pochvaluje si.

Od luxusního zboží přes léčivo až po oblíbený dezert

Ačkoliv je v Německu marcipán vyhlášenou pochoutkou, jeho historie sahá daleko za hranice Evropy. Cukrovinka z mandlí pochází původně z Orientu, odkud se díky obchodním trasám dostal ve středověku do Španělska, Portugalska a dál do celé Evropy. Na stůl se přitom marcipán dostal pouze těm nejbohatším. 

„Dříve to byla pochoutka jen pro bohaté. Později se prodávala v lékárnách, lidé totiž věřili v léčivé účinky marcipánu. Po zavedení průmyslové výroby cukru zcela zlidověl,” popisuje stručně historii marcipánu Jana.

Falešný marcipán tvrdne během několika dní, kvalitní vydrží rok

Marcipán z rodinné dílny Šmídů snese nejvyšší měřítka kvality. Důvod je prostý. „Miluji kvalitu a tradice. Stejně jako preferuji pravou čokoládu, tak mám ráda i kvalitní pravý marcipán s vysokým podílem mandlí. Není přeslazený jako různé náhražky, které marcipán připomínají jen vzhledem,” říká Jana.

Hmota pravého marcipánu má obsahovat pouze mandle a cukr. Rozdíl mezi kvalitním a ošizeným marcipánem pak zákazník pozná velmi snadno. „Nekvalitní rychle tvrdne už po pár dnech. Marcipán od nás má trvanlivost rok od data výroby,” vysvětluje cukrářka.

Výsledný tvar je pak dílem šikovnosti tvůrce. Důležitá je zručnost stejně jako trpělivost. Posledním krokem je pak dobarvení. „Potravinářské barvy stříkáme jen po povrchu a používáme především přírodní barviva, která jsou vhodná i pro děti,” dodává Jana.

Přineste fotku, odneste se v marcipánu

Že se fantazii při výrobě cukrovinek z marcipánu meze nekladou, dokazuje i nabídka vyškovské společnosti. Vedle postaviček z klasických i moderních pohádek tu lidé najdou i sortiment pro všechny možné příležitosti: od karnevalu přes Valentýn, Velikonoce, různá ovoce až po Vánoce nebo figurky pro štěstí. Nepřekonatelnou klasikou jsou pak marcipánové dorty.

Rodinná firma se specializuje i na zakázkovou výrobu. „Rádi vytvoříme marcipánové figurky na zakázku, například podle zaslaného obrázku nebo postavičky při oblíbených činnostech například novomanželů na svatební dort. Oblíbené jsou také filmové postavy, které daný pár vystihují,” upřesňuje Jana.

Zabavte děti, potěšte sebe

Pro všechny, kteří si chtějí užít nejen chuť, ale i tvorbu marcipánových radostí, mají ve Vyškově připravenou speciální nabídku: cihličky marcipánu různých barev. „Modelování z marcipánu milují hlavně děti, jde o ideální aktivitu například na dětské oslavy. Doma je to zábava pro celou rodinu, na které si nakonec mohou všichni i společně pochutnat,” usmívá se cukrářka. 

Hledáte zábavu pro děti i pro sebe? Co zkusit modelování, které si pak mohou sníst? Marcipán najdete u nás: http://marcipan-vyskov.cz/11-pravy-marcipan

Zveřejnil(a) Frischmann marcipán dne Pondělí 23. března 2020

Nabídka marcipánových pochoutek je k vidění na webových stránkách Marcipán Vyškov. Příklady originálních kousků na zakázku zase najdete na Facebooku. „Nebojte se nás oslovit s jakýmkoliv nápadem, fantazii se ve světě marcipánu meze nekladou,” uzavírá Jana.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky marcipán, marcipán vyškov, šmídová, frischmann, cukrovinka, postavičky, fantazie, mandle, Německo, Jihomoravský kraj, Evropa, Velikonoce, Den svatého Valentýna, Vyškov, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Tady je nějaký další Petr Dvořák, kterému je obsah mandlí 36% málo? Zdravím. Kolik by tam tedy mělo být?

Čtvrtek, 11. března 2021, 02:11Odpovědět

Petr Dvořák

Za mě je obsah mandlí 36% málo.

Pondělí, 8. března 2021, 13:32Odpovědět

Petr Dvořák

Kde se v Brně dá koupit pravý marcipán, nevím. Před lety ho prodávali v cukrárně na rohu Mathonova 2, ale ta už je zavřená. Cosi prodávají v přízemí u Wágnera, ale před pár lety jsem si jednu figurku koupil, byla tvrdá jak šutr, bez chuti. Možná se to změnilo, nevím, nemám odvahu a dost peněz si na tom lámat zubní můstky. A do Vyškova je to trošku z ruky a navíc tam dnes (s Babišem a Hamajdou možná už nikdy????) nesmím.

Pátek, 5. března 2021, 09:09Odpovědět

Petr Dvořák

Bohužel se často místo marcipánu prodává podivná, barevná, ztuhlá hmota, kterou neznalí považuji za marcipán. Chutná to jako sušené mléko a asi to nejspíš bude zkašovatělé a ztuhlé sušené mléko. Dnes již naštěstí je na výrobku označení "mléčná hmota".

Pátek, 5. března 2021, 09:00Odpovědět

Pravý marcipán vydrží i rok. Milujeme kvalitu a tradice, fantazii při tvorbě se však meze nekladou, říká tvůrkyně vyhlášeného vyškovského marcipánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.