Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tesco i lávka u Vaňkovky půjdou k zemi. Místo starého nákupního centra vznikne moderní čtvrť

Jižně od hlavního nádraží do několika let vyroste nová čtvrť. Bývalá budova Prioru (dnešní Tesco) bude stržena a na jeho místě vznikne prostor se šesti novými budovami a náměstím. Změn se také dočká lávka u Vaňkovky, která půjde taktéž k zemi a v budoucnu ji nahradí nová.

Obchodní centrum Dornych s plánovanou výstavbou nové čtvrti půjde k zemi. Investorův záměr je uvolnit celou oblast jižně od Hlavního nádraží mezi ulicemi Dornych, Úzká a Uhelná. Na místě, kde sídlí řetězec Tesco, investor vybuduje polyfunkční městkou čtvrť, která propojí historické centrum města s plánovanou Jižní čtvrtí.

„Na místě dnešního obchodního centra vznikne nové náměstí lemované šesti samostatnými objekty, ve kterých předpokládáme umístění hotelu, nájemního bydlení, kanceláří, restaurací, obchodů i služeb. Chceme zde vytvořit stále živý a volně přístupný veřejný prostor, náměstí se všemi funkcemi, které k tomu patří. U každé z budov se počítá s individuální architekturou. Celý prostor bude napojený na uliční síť a podchod pod nádražím,“ vysvětluje mluvčí investora, skupiny Crestyl, Ondřej Micka.

Nižší budovy a více bydlení 

Celý projekt investor připravuje s představiteli města, ale také s Kanceláří architekta města Brna. „Respektujeme tak budoucí požadavky na celou lokalitu dle územní studie Jižní čtvrti. Řešené území zahrnuje celou plochu stávající budovy obchodního centra u brněnského hlavního vlakového nádraží a přilehlé okolí směrem k železniční trati na severu a k budově železářství v Uhelné ulici na západě, včetně stávajícího parkoviště. I proto se v projektu počítá s parkováním v podzemí,“ podotkl Micka.

„Do stanoviska se dávalo snížení budov a aby se navýšil počet prostorů k bydlení. Také jsme požadovali, aby byla zachována průchodnost na Vaňkovku. S tím že se donutily snížit budovy, tak se propojí dvě budovy směrem k Vaňkovce a budou v jednotné uliční frontě,“ vysvětluje radní pro územní plánování a rozvoj Filip Chvátal.

Konec stávající lávky

S plánovanou výstavbou bude stávající lávka zbourána kvůli demolici obchodního domu Tesco. Investor na místě stávající lávky vybuduje přemostění nové, které v budoucnu naváže na nově vzniklé budovy. „Ve smlouvě s městem jsme se zavázali, že přemostění zůstane i v budoucnu, dokonce i po celou dobu výstavby. Technicky budeme ještě řešit, zda během stavby nahradí současnou lávku provizorní přemostění, nebo zda se postaví dočasné schodiště ke stávající lávce a pak se rovnou vymění za lávku novou,“ dodává Micka.

Investor se zahájením stavby počítá během následujících dvou let, neboť celý projekt je prozatím v projektové fázi. Dokončení stavby pak předpokládá do čtyř let. „Odhadnout, kdy výstavba nové čtvrti začne, si netroufám. My jsme dostali k vyjádření dokumentaci pro územní dokumentaci. Na to pak následně navazuje stavební povolení, což je také otázka několika měsíců,“ podotkl Chvátal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Crestyl

Štítky Tesco, Dornych, Brno, nová čtvrť, demolice, výstavba, lávka, Vaňkovka, obchodní centrum, stavba, Kancelář architekta města Brna, Crestyl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Joseph Xspy

Na lidi ser. pes důležitý jsou jen zájem a plány investora . Taky bych chtěl vidět kompletní plán lokality s napojením na vlakové nádraží Franty Kocourka ...

Neděle, 6. prosince 2020, 22:26Odpovědět

Miki Meta

...no tohle už snad ne...to už je příliš moc šoků a útoků na lidi naráz...naprosto bez jejich vůle a souhlasu...finanční diktatura, covidová diktatura, zavádění cenzury, příprava očipování čili totálního zotročení všech...

Neděle, 6. prosince 2020, 14:52Odpovědět

Tesco i lávka u Vaňkovky půjdou k zemi. Místo starého nákupního centra vznikne moderní čtvrť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.