Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Ústředním hřbitově v Brně vzniklo pietní místo a pohřebiště pro předčasně zesnulé děti

Rodiče, kterým se narodí mrtvé děti, se octnou ve velmi těžké situaci, s níž se musí vyrovnat. Rodiny nemají možnost ani pochovat jeho ostatky, což zarmoucené rodiče ještě více deprimuje, nemohou totiž uctít památku zesnulých dětí. Brno se proto rozhodlo na Ústředním hřbitově vybudovat pietní místo.

Pietní místo pro předčasně zemřelé děti se rozhodlo město Brno vybudovat na Ústředním hřbitově. Rodiče zde mohou uctít památku jejich potomka, který neměl možnost se na svět podívat. 

„Podobných pomníků, kde by rodiče mohli vzpomenout na své předčasně zesnulé děti, není v České republice mnoho – mají je například v Třeboni nebo v Třinci-Lyžbicích. Jsem přesvědčen, že je naší povinností dát lidem, kteří touto těžkou životní zkouškou prošli, k dispozici vhodné místo pro pietu i v Brně. Otvíráme ho symbolicky jen pár dní před Světovým dnem nenarozených dětí, který je 13. prosince,“ řekl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Vybudování pietního místa pro nenarozené a zesnulé děti bylo plně hrazeno z finančních prostředků Správy hřbitovů města Brna. Oprava příchozí cesty stála 204 800 Kč, vytvoření kříže 222 640 Kč.

Celý projekt vybudování pietního místa trval rok. Podle náměstka Petra Hladíka tak město reagovalo na dotazy rodin i náměty neziskových organizací, které jim pomáhají zvládnout těžké období. Nebude se však jednat jen o místo tiché vzpomínky, ale také o pohřebiště dětských ostatků v jakémkoli stádiu vývoje, což bylo v České republice povoleno až v roce 2017. Podle Hladíka je velmi důležité, aby podobné místo v Brně vzniklo. 

„Dominantu pietního místa u skupiny hrobů H5 tvoří kříž, který vyrobil kameník na základě návrhu městské příspěvkové organizace Správa hřbitovů města Brna. Od jara příštího roku bude možné využít sousedící plochu jako rozptylovou loučku a bude zde také určen prostor pro uložení ostatků nenarozených a zesnulých dětí.“ dodal Hladík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Události Brno

Štítky hřbitov, děti, úmrtí, pieta, památník, Brno, Petr Hladík, Česko, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ústředním hřbitově v Brně vzniklo pietní místo a pohřebiště  pro předčasně zesnulé děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.