Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město poskytne práci lidem bez domova

O novou práci a zároveň zvelebení města se nově mohou zasloužit lidé bez přístřeší. Ti dostanou možnost pracovat a šanci na bydlení, díky kterému tak bude postaráno. Využít mohou i možnosti bydlení.

Osvojení nebo restart pracovních návyků je jedním z důležitých kroků, které mohou za pomoci veřejného a neziskového „O vybudování kontaktních center pro lidi bez domova, která by byla dalším pilířem péče o tuto sociálně velmi znevýhodněnu skupinu obyvatel, jsme uvažovali dlouhodobě. Samotnou realizaci pak uspíšila první jarní vlna pandemie nemoci covid-19. Už když jsme jedno z nich na ulici Vlhká otvírali, počítali jsme s tím, že se postupně pokusíme alespoň části klientů pomoci s nalezením pracovního uplatnění. Nakonec se podařilo vytipovat zatím šest lidí, kteří budou provádět úklidové práce v okolí kontaktního centra, tedy přímo na Vlhké, ale také v ulicích Mlýnská, Skořepka a Křenová,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková. Klienti z Vlhké půjdou poprvé do práce dnes.  Předpokládá se, že se o svěřenou lokalitu budou starat 3 hodiny denně, a to od pondělí do pátku vždy od 8.00 do 9.30 hod. a od 15.00 do 16.30 hod. „I tímto začínajícím pilotním projektem chceme ukázat, že Brno se může stále více stávat městem, kde si různé komunity mohou navzájem vycházet vstříc a spolupracovat na zlepšení našeho prostředí,“ dodala primátorka Markéta Vaňková.

Projekt podpořily Teplárny Brno

Teplárny Brno, a.s., podpořily projekt částkou 600 tisíc korun, která je určena na pokrytí personálních nákladů, tedy odměn lidí bez domova, kteří se projektu zúčastní. „Přestože a také právě proto, že lidé bez domova nepatří mezi naše zákazníky, jsem velmi rád, že jim můžeme jako městská společnost pomoci jinak. Projekt Společnosti Podané ruce, který jsme finančně podpořili, umožní zapojení do veřejně prospěšné činnosti těm, kteří se z nejrůznějších důvodů ocitli ve svízelné životní situaci. Za práci nyní současně budou moci díky našemu příspěvku být také ohodnoceni a získají tak šanci na bydlení,“ sdělil generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Vybavení i pracovní nářadí zajistilo Brno-střed. Poskytlo věci jako jsou pytle, lopaty, smetáky, hrabla na sníh a vozíky, a samozřejmě pracovní rukavice.

Poskytli jsme základní vybavení, Zajistili jsme také kontejner na sesbírané odpadky a na uskladnění nářadí. A poskytneme koordinátory, kteří budou zadávat práci. Do budoucna počítáme s tím, že pokud mezi pracovníky bude někdo šikovný a osvědčí se, měl by tuto funkci převzít,“ doplnil starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl.

Město původně takto zaměstnává veřejně propěšné pracovníky

Díky veřejně prospěšným pracovníkům už je radnice zvyklá takto poskytovat práci už od roku 2001- Každoročně se jedná o desítky lidí. Čtyři z lidí bez práce a domov tak mohou pečovat o veřejný prostor. 

V situaci očekávaného extrémního poklesu ekonomiky a ztráty mnoha zaměstnání předpokládáme, že bude narůstat počet lidí bez přístřeší. Dalším krokem tohoto projektu na ulici Vlhká, který za finanční podpory města provozujeme, je tyto lidi také namotivovat k restartu v pracovním zapojení a dát jim s tím související možnost získat bydlení,“ dodal Jindřich Vobořil, ředitel Společnosti Podané ruce.

Kontaktní centrum na Vlhké je v provozu od 17. dubna 2020, vzniklo tedy v době první vlny pandemie koronaviru. Provozovatel umožňuje klientům základní hygienu, je pro ně připraveno sociální zázemí a stravování. K dispozici je sociální pracovník, dle potřeby lékař či medici, provádějí se zde také orientační covid testy klientů, což je další z cest, jak ochránit město Brno před nákazou. Navíc i samotní lidé bez přístřeší mohou být ve velkém riziku souvisejícím se smrtností nemoci covid-19, protože celá řada z nich je vážně nemocných a často se jedná o lidi v pokročilém věku.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČT

Štítky Brno, bez domova, práce, lidé, město, bydlení, bezdomovec, projekt, Teplárny Brno, Markéta Vaňková, pandemie covidu-19, Vojtěch Mencl, Jindřich Vobořil, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město poskytne práci lidem bez domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.