Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice u svaté Anny otevře speciální poradnu pro lidi, kteří ztratili čich kvůli koronaviru

Fakultní nemocnice u svaté Anny otevře speciální ORL poradnu pro lidi, kteří vlivem nákazy koronavirem přišli i po vyléčení nemoci o čich. Právě porucha čichu a chuti se objevuje až u 60 procent osob nakažených virem COVID-19. S tímto zjištěním přišli jako první právě odborníci z brněnského pracoviště.

Někdy je porucha čichu a chuti jediným symptomem (příznakem), kterým se onemocnění projevuje. Častěji jsou tyto poruchy diagnostikovány u mladších skupin nemocných. 

Pokud nemoc zmizí a ztráta čichu přetrvá, je vhodné vyšetření

„Během nemoci nelze pacienty vyšetřit kvůli vysokému riziku šíření infekčního aerosolu. Celkově se udává, že u větší části nemocných dochází k postupnému obnovení čichových funkcí do dvou až třech týdnů, týká se to zhruba 82 - 90 procent pacientů. Pokud však nedojde k úpravě poruchy čichu po 4 – 6 týdnech a současně došlo k vymizení dalších symptomů nemoci COVID-19, je vhodné ORL vyšetření,“ uvedla primářka Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pavla Urbánková.

Podle lékařky bude návštěva takové poradny zahrnovat podrobnou anamnézu a základní ORL vyšetření včetně endoskopického vyšetření dutiny nosní. „Provedli bychom také objektivizaci poruchy čichu prostřednictvím testu parfémovaných fixů,“ dodala Urbánková.

Pacienti, kteří prodělali onemocnění COVID-19 a mají i po 4 - 6 týdnech od nemoci stále poruchy čichu, mohou napsat na mail covid.poruchycichu@fnusa.cz. Lékař ORL oboru na základě zaslaných a poté i doplněných informací navrhne postup a případně hned pacienta objedná k vyšetření na klinice ORL.

Počet nově nakažených na jižní Moravě klesá

Za posledních 24 hodin přibylo na jižní Moravě 135 pozitivně testovaných, což je jeden z nejmenších přírůstků za poslední týdny. Celkem v nemocnicích v kraji leží 575 pacientů s pozitivním testem na koronavirus, 78 ve vážném stavu, 258 ve středně vážném stavu, 183 v lehkém stavu a 56 případů je bezpříznakových.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com, FNUSA

Štítky fnusa, orl, poradna, čich, ztráta, COVID-19, nemoc, Fakultní nemocnice u sv. Anny, pacient, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice u svaté Anny otevře speciální poradnu pro lidi, kteří ztratili čich kvůli koronaviru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.