Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V bývalé káznici na Cejlu hrozí zřícení stropu

V bývalé káznici v ulici Cejl v Brně hrozí zřícení části stropu. V jižním křídle jsou krovy a stropy napadené dřevokaznými houbami a hmyzem. Město proto provede sondy téměř za půl milionu, na základě kterých pak zvolí postup záchrany. Město chce v bývalé věznici vytvořit Kreativní centrum odhadem za 400 milionů korun. Čeká na možnost podání žádosti o dotaci.

Některá poškozená místa jsou v havarijním stavu. „V jednom místě dokonce hrozí zřícení části stropu," upozornila Radka Loukotová z tiskového oddělení magistrátu.

Káznice na Cejlu vznikla v 18. století. Jako věznice sloužila v letech 1784 až 1956, poté ji nahradila věznice v Bohunicích.

Město teď investuje do sond, jejichž výsledky pomohou zvolit vhodný postup záchrany. Pro zakázku vybralo firmu Varsta, která práce provede zhruba za 460.000 korun. „Před zahájením rekonstrukce krovu je nutné podchytit strop ve druhém patře, stropní konstrukce odstranit až na nosné trámy a na obou stranách zdi odhalit uložení každého nosného trámu. Po provedení sond rozhodneme o dalším postupu," uvedl primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD).

Brno plánuje v bývalé káznici vytvořit Kreativní centrum pro setkávání umělců. Asi za 400 milionů by měly vzniknout samostatné i sdílené kanceláře, ateliéry pro umělce, otevřené dílny, střižny, kavárna, hudební klub nebo sál s kapacitou pro 250 lidí. Město nyní čeká na vhodný operační program Evropské unie, ze kterého chce získat dotaci.

Nový prostor pro umělce. Na místě bývalé káznice vyroste Kreativní centrum

Kreativní centrum oživí město. Vznikne v prostorech bývalé káznice v brněnském Bronxu a jeho součástí budou ateliéry, knihovna, taneční zkušebna, coworkingové kanceláře, divadelní sál, kavárna, ale i místo paměti.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TIC Brno

Štítky Káznice, Cejl, strop, zřícení, kosmická sonda, Brno, Evropská unie, Jiří Oliva, ČSSD, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bývalé káznici na Cejlu hrozí zřícení stropu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.