Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na hřbitovech přibudou krmítka pro ptáky, pomohou jim v hnízdění a přezimování

Na brněnských hřbitovech přibudou přes zimu ptačí krmítka. Správci hřbitovů nainstalují do prostor budky, které vyrobili pracovníci chráněné dílny Česvel, doplní tak už dříve umístěná krmítka i domky pro ptáky. Budky se budou rozšiřovat také díky ornitologům, kteří v minulosti sledovali úspěšné hnízdění v budkách.

Město Brno se rozhodlo na židenický a Ústřední hřbitov doplnit více budek a krmítek pro ptáky. Už v předchozích letech rozmístilo na tři desítky dřevěných domečků, kam se ve většině případů ptáci skutečně uhnízdili. 

“Pět ptačích krmítek přibude na židenickém hřbitově, jedenáct jich pak bude rozmístěno v prostředí Ústředního hřbitova. Navazujeme tím na úspěšné rozmístění ptačích budek v loňském roce na hřbitově v Židenicích. Různé druhy ptactva se uhnízdili ve 27 budkách z celkově 31 rozmístěných,” přiblížil Petr Hladík, 1. náměstek primátorky města Brna.

Tyto budky ptákům poskytnou bezpečné místo k hnízdění a pomohou jim přezimovat. Nové ptačí rodinky tak rozvinou druhovou pestrost v městské zeleni. Letos na jaře našly v budkách svůj domov hned čtyři druhy ptáků, ornitologové zaznamenali 28 první a jedno druhé hnízdění. 

“Budky vyrobili v chráněné dílně Česvel, jejich podobu přizpůsobili druhu ptactva, které v nich hnízdí. Konkrétně se jedná o budky pro sýkory koňadry, sýkory modřinky, špačky obecné, krutihlavy obecné, rehky domácí a rehky zahradní,” upřesnil Hladík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Brno, hřbitov, ptáci, krmítko, Petr Hladík, Ústřední hřbitov, Židenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hřbitovech přibudou krmítka pro ptáky, pomohou jim v hnízdění a přezimování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.