Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na zkoušku pilotem Boeingu nebo vojenské stíhačky. Na unikátních simulátorech z Brna se může létat i za časů koronaviru

PR článek

Pandemie koronaviru zasáhla všechna odvětví ekonomiky a konkrétně u dopravy rozhodněji nejtvrději letecký průmysl. Mnohým lidem současná situace zkazila cestovatelské plány. Alespoň částečnou satisfakci však najdou dopřát v Brně. Unikátní letecké simulátory Buď Pilot přenesou návštěvníky v mžiku klidně na druhou stranu planety. Navíc v roli pilota, ať už vojenského s legendárním Spitfirem nebo moderní stíhačkou F-18 Hornet, nebo civilního s mejastátním Boeingem 737 MAX.

Dva nadšenci, jeden nápad

Za unikátními simulátory Buď Pilot, jež sídlí ulici Úvoz nedaleko Konečného náměstí, stojí dva nadšenci do létání. Dominik Vahala je profesionálním pilotem Boeingu a zároveň jihomoravským vinařem, Vojtěch Kuchař zase vývojářem leteckých softwarů. 

„Odmala jsem byl nadšenec do létání, vyráběl jsem si joysticky, malé simulátory. Až to došlo do této podoby," popisuje Kuchař. Spojení dvou profesionálů pak položilo základ centru Buď Pilot, které svou profesionalitou dosahuje takové úrovně, že ho navštěvují vojenští piloti a piloti dopravních letadel. Tedy, chodili. 

Piloti pracují na stavbách, v lese nebo vozí jídlo

Řada pilotů si totiž kvůli koronaviru musela najít buď přechodná zaměstnání nebo skončit úplně. „Znám piloty pracující na stavbě, v lese, řidiče roznáškových služeb," prozradil Kuchař. „Dnes k nám zajde občas někdo potrénovat před pravidelných přezkoušením, které probíhá co půl roku, ale dost pilotů bylo úplně propuštěno, takže nechodí ani na to přezkoušení a propadnou jím papíry," dodal.

Kup teď, létej až to půjde

Vládní opatření zasáhla i brněnské letecké simulátory. „Nyní máme bohužel zavřeno a dokud PES nebude na stupni 3, tak nemůžeme létat. Ale hned jakmile to nařízení umožní, otevíráme s dezinfekcí u vstupu i případnými rouškami​," říká Kuchař.

Na nuceném přerušení provozu v Buď Pilot určitě nebudou škodni zákazníci, kteří si v minulosti koupili zážitkový let. Poukazům zakoupeným od začátku listopadu jsme prodloužili platnost na jedenáct měsíců. Zákazníkům, kteří mají starší poukaz a kterým končí platnost prodlužujeme standardně o 6 měsíců, v případě potřeby i opakovaně podle situace. Každému se snažím vyjít vstříc," ujišťije.

Živě s pilotem tryskáče

Než se v Buď Pilot první nadšenci opět rozlétají do celého světa, připravilo si centrum simulátorů alespoň zábavný online program. „Pro naše fanoušky jsme si připravili živé přenosy letů s piloty. Zkusili jsme si třeba nejnebezpečnější letiště světa, bojové mise ve stíhačkách nebo kompletní cestu Praha - Brno. Záznamy najdete na našem Facebooku, další let je v plánu 24. listopadu a hostem bude pilot soukromého tryskáče," nabídl Kuchař, 

Naprosto věrná kopie 

A na co se vlastně mohou lidé v Buď Pilot těšit? Opravdovým unikátem, jehož konkurenci by člověk po celém světě sotva spočítal na prstech jedné ruky, je simulátor Boeingu 737 MAX. Ten byl dlouho očekávanou novinkou a vlajkovou lodí slavné americké letecké společnosti. Po dvou tragických nehodách byl však stažen ze vzdušného prostoru po celém světě. Legálně se na něm létat smělo jen v Brně. A to bez sebemenší šance, že by člověk přišel k jakékoliv újmě. 

„Náš kokpit Boeingu je naprosto věrnou kopií reálného kokpitu dopravního letadla 737 MAX,” doplňuje Kuchař. Platí to i pro desítky „čudlíků", „displejů a „udělátek", jejichž význam mladý nadšenec před prvním startem trpělivě vysvětlí.

Po stručném zaškolení čeká návštěvníka první vzlet. Vybrat si přitom může z tisíců letišť celého světa - včetně Brna. Z kokpitu má člověk výhled na projekční plátno, které je dohromady 8,5 metrů dlouhé, obsluhuje výhled do 220 stupňů a nezřídka kdy se stává, že se člověku při prudkém manévru zamotá hlava. „Někdy to působí až děsivě realisticky,” usmívá se Kuchař.

Světová špička mezi hobby simulátory

Od dopravního letadla se pak zájemci mohou přesunout do akčnější - bojové části. Centrum Buď Pilot! nabízí hned trojici simulátorů vojenských letadel. Moderní americké stíhačky F-16 a F-18 a legendární britský Spitfire.

Stejně jako u Boeingu, kokpit F-18 je naprosto věrnou kopií své reálné předlohy. Jde přitom o naprostou špičku, obdobně propracovaný a detailně přesný hobby simulátor stíhačky F/18 Hornet byste totiž ve světě našli jen těžko. „Z hlediska simulátorů používaných pro rekreační účely jde o světovou třídu. Tyto simulátory dodáváme do několika kontinentů - od Francie po Austrálii,” vyjmenovává Kuchař. 

Jeden na jednoho nebo společně proti nepříteli?

Kokpit je zasazen do speciální kopule umožňující široký výhled do stran. Software je navíc naprogramován tak, aby mohl člověk vyzvat pilota, který létá simulátor stíhačky F-16 ve vedlejší místnosti. 

„Máme několik herních módů. Buď si můžete s kolegou či kolegyní rozdat ostrý vzdušný souboj mezi sebou, nebo naopak spojit síly a likvidovat cíle jak ve vzduchu, tak na souši, “ vyjmenovává kuchař.

Ovládací páku vyrobil v Anglii bývalý pilot RAF

Třešničkou na dortu brněnského centra simulátorů je pak legendární britský Supermarine Spitfire. Tento stroj si za druhé světové války osedlali i českoslovenští piloti, kteří se významně podíleli na vítězství v Bitvě o Británii. Návštěvníci tak mohou jít ve stopách hrdinů naší historie. „Spitfire se stal rychle velmi oblíbeným. Je totiž trošku jednodušší na ovládání,” dodává Kuchař. 

„Unikátem je pak zejména ovládací páka. Na zakázku ji vytvořil jeden starší pán ve své malé dílničce v Anglii. Sám býval bojovým pilotem a létal se Spitfirem. Jde o věrnou kopii,” doplňuje Kuchař.

Nejlepším dárkem je zážitek

Pokud jen trošku přemýšlíte, co darovat svým blízkým k Vánocům, zážitkem nikdy nešlápnete vedle. V centru Buď Pilot! přitom může jít nejen o cennou zkušenost a netradiční zážitek, ale i splněný sen. Navíc díky volným poukazům, které umožňují létání na strojích podle výběru, dává Buď Pilot záruku spokojenosti jak milovníkům akce, tak klidnějším povahám. 

 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky buď pilot, simulátory, letadla, Boeing 737 MAX, F-18 Hornet, Spitfire, vánoce, dárek, vouchery, simulátor, stíhačka, Brno, Boeing, Supermarine Spitfire, pandemie covidu-19, dopravní letoun, Anglie, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zkoušku pilotem Boeingu nebo vojenské stíhačky. Na unikátních simulátorech z Brna se může létat i za časů koronaviru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.