Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Uber funguje jak taxislužba, potvrdil Ústavní soud

Činnost společnosti Uber a spolupracujících šoférů odpovídá svou povahou taxislužbě, potvrdil novým nálezem Ústavní soud (ÚS). Zamítl stížnost řidiče, který v roce 2015 chtěl svézt v Praze Američanku po kontaktu přes aplikaci Uber. Dopustil se tak přestupku, protože vykonával práci řidiče taxislužby bez příslušného živnostenského oprávnění.

„Závěr učiněný Nejvyšším správním soudem v nyní posuzované věci v tom směru, že činnost obchodní společnosti Uber představuje svojí povahou taxislužbu, je ústavně plně akceptovatelný. Ve správním řízení bylo rovněž postaveno najisto, že stěžovatel pro tuto společnost skutečně pracoval," stojí v nálezu. Soud jej vyhlásil na svém webu.

Uber se vrací do Brna. Přepravce začne ve městě fungovat už na konci července

Přepravní služba Uber se po třech letech opět vrací do Brna. Ve čtvrtek to potvrdil radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). Společnost začne v Brně fungovat už od konce července. Uber již v moravské metropoli fungoval v roce 2017. Narazil však...

Vnější podmínky provozu i vnitřní nastavení služby Uber se v posledních letech měnily. V Praze nyní Uber spolupracuje jen s řidiči, kteří mají průkaz šoféra taxislužby, takzvanou žlutou kartu. Řidič, který v roce 2015 dostal pokutu od úřadu městské části Praha 1, však taxikářské oprávnění neměl.

Zákazníci vezu, ale taxikář nejsem

Strážníci jej kontrolovali na Smetanově nábřeží kvůli parkování v místech zákazu zastavení. Řidič jim sdělil, že pouze čeká na zákaznici, která pak strážníkům potvrdila, že si auto objednala přes aplikaci Uber. Řidič uvedl, že si přivydělává k důchodu a že netušil, že fakticky jde o taxislužbu. Dostal pokutu 15.000 korun. Neúspěšně se bránil odvoláním k magistrátu a žalobou k Městskému soudu v Praze.

Nová konkurence pro taxikáře i Uber. V Brně dnes spouští provoz i aplikace Bolt

Brňané mohou ode dneška využít novou přepravní službu. Ve městě začne fungovat přepravní platforma Bolt, která funguje na stejném principu jako Uber. Proti němu v minulosti úspěšně protestovali brněnští taxikáři, soud poté působení platformy v...

Městský soud odkázal na judikaturu Soudního dvora Evropské unie, podle níž přeprava poskytovaná na podkladu platformy Uber představuje službu v oblasti dopravy, respektive výkon taxislužby. Muž neuspěl ani s kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.

V ústavní stížnosti muž poukazoval například na to, že cizinku nakonec nikam neodvezl, nedošlo k přepravě, a tím ani k přestupku. Podle ÚS ale muž pro Uber prokazatelně pracoval a dostával od firmy instrukce i platby.

„Okolnost, že byla prokázána pouze jedna tato přeprava (navíc ve stádiu pokusu), na tomto závěru nic nezmění: tato přeprava totiž byla v podstatě jen indikátorem dlouhodobější činnosti vykonávané pro společnost Uber, nikoliv ojedinělou událostí," stojí v nálezu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Flickr

Štítky Uber, ústavní soud, stížnost, řidič, Praha, Nejvyšší správní soud České republiky, Soudní dvůr Evropské unie, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uber funguje jak taxislužba, potvrdil Ústavní soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.