Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Uber se vrací do Brna. Přepravce začne ve městě fungovat už na konci července

Přepravní služba Uber se po třech letech opět vrací do Brna. Ve čtvrtek to potvrdil radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). Společnost začne v Brně fungovat už od konce července. Uber již v moravské metropoli fungoval v roce 2017. Narazil však na tvrdý odpor místních taxislužeb, které aplikaci napadly i u soudu. Soud poté vydal předběžné opatření zakazující mobilní aplikaci.

Návrat Uberu do Brna oznámilo ve čtvrtek samo město. „V posledních týdnech jsem absolvoval jednání se zástupci společnosti Uber, na základě kterých se tato společnost rozhodla na konci července letošního roku vrátit se svými službami do Brna," uvedl brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Tento krok je podle Kratochvíla důsledkem změny zákona, která umožňuje legálně provozovat činnost společnosti. „Město bylo s touto změnou seznámeno a věříme, že společnost bude své služby provozovat v daných mezích,“ dodal radní. Podle něj by se první auta měla po Brně rozjet už na konci července.

Samotná přepravní společnost informaci nevyvrátila. Avšak ani výslovně nepotvrdila. „„Aktuálně zkoumáme různé cesty, jak by Uber mohl své služby dostupné a pohodlné přepravy přinést i do dalších českých měst, a probíráme je samozřejmě také s odpovědnými autoritami. Jakmile bude možné podělit se o konkrétní plány, moc rádi se na vás obrátíme,“ sdělila Drbně mluvčí společnosti Luisa Elster. 

Drsný odpor místních taxikářů

Přepravní společnost Uber, která funguje za pomocí mobilní aplikace, spustila poprvé provoz v únoru 2017. Od prvních dní čelili řidiči tvrdému odporu místních taxikářů. Ti blokovali v jízdě vybraným autům a volali na řidiče policii, pořádali protestní jízdy, až nakonec firmu napadli u soudu. Na jejich stranu se pak přidalo i město s tehdejším primátorem Vokřálem a náměstkem pro dopravu Hollanem.

V Brně do současnosti platilo předběžné opatření a Uber nemohl jezdit. Opatření nejprve vydal krajský soud, vrchní soud ho pak zrušil. Firma Lido Taxi Radio ale uspěla u Ústavního soudu se stížností a o věci rozhodoval olomoucký vrchní soud. Ten soud v únoru loňského částečně potvrdil a částečně zrušil.

Současné vedení města si naopak přálo, aby mohla přepravní služba v Brně fungovat. „Občané by měli mít možnost rozhodnout se, který typ služby chtějí využít k přesunu z místa A do místa B," uvedla směrem k Uberu brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto UBER

Štítky Uber, Brno, návrat, doprava, ODS, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uber se vrací do Brna. Přepravce začne ve městě fungovat už na konci července  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.