Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ztráty určitě vidíme v miliónech korun, říká mluvčí Zoo Brno

Podzim je obdobím, kdy se většina zvířat připravuje na nelítostnou a chladnou zimu. Většina z nich se snaží najít příbytek, kde toto období přečká a některá se pouze snaží co nejvíce nasytit na horší časy. Lidé se jim tak snaží pomoci a to nejen například krmítky, ale i finanční podporou, která putuje do zoologických zahrad, které jsou aktuálně zavřené a bez příjmů.

Zoologické zahrady v Česku jsou už podruhé uzavřeny pro veřejnost. Nařízení vlády proti šíření koronaviru některé zahrady zaskočilo, jiné pohotově přešly třeba na online vysílání komentovaných krmení. Jak se s nastalou situací vyrovnává Zoologická zahrada Brno? 

„Nejsme společnost, která by mohla jen tak přerušit provoz. Péče o zvířata tak probíhá stejně, jako kdyby bylo normálně otevřeno. V tomto smyslu si nemůžeme dovolit naši práci odložit nebo dokonce přerušit. Pro nás uzavření zoo znamená zejména propad v příjmech, ať už se jedná o vstupenky, prodej upomínkových předmětů, pronájmy, výukové a zážitkové programy atd. S tím samozřejmě souvisí i šetření, které je nezbytné. Týká se to například zahraničních cest a také provozu tam, kde je to možné. Můžeme šetřit jen tam, kde se nedotkne zabezpečení všech potřeb našich zvířat. Ztráty určitě vidíme v miliónech korun," říká mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč. 

Vlci v Zoo Brno

Zoo se svým příznivcům snaží nabídnout co nejvíce. Když nemohou oni k nám, tak si Zoo řekla, že se pokusí přenést maximum možného k nim. „Stěžejním bodem jsou on-line komentovaná krmení, která děláme minimálně dvakrát týdně. Jejich výhoda je především v tom, že diváci na Facebooku a Instagramu mohou hned pokládat dotazy nebo posílat vzkazy a my můžeme hned odpovídat. A máme velkou radost, že tak často činí a reakcemi na jejich podněty kolikrát strávíme více času než samotným komentovaným krmením. Záznamy jsou pak k dispozici na našich profilech na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube) a na našem webu. Na tyto přenosy pak jednou týdně navazuje kvíz ve Stories na Instagramu a Facebooku, který se vždy věnuje jednomu zvířeti z předchozích komentovaných krmení. Dále vysíláme také přímé přenosy z expozic (bez komentování) a nově jsme pro zájemce připravili i čtení na dobrou noc. Vybereme pohádku o zvířatech, načteme ji, připravíme video z obrázků či přímo záběrů daného zvířete a zveřejníme na sociálních sítích. Do zoo chodí z velké části rodiny s dětmi, tak je to určeno hlavně pro ně. V on-line krmeních zmiňujeme i možnost adopce zvířat," sdělil Vaňáč. Adopci zvířete od druhého uzavření zoo (9. 10.) využilo třikrát více lidí, než v tomtéž období loni. Ve stejném porovnání vzrostla vybraná částka z 81.184 Kč na 281.559 Kč.

U adopcí patří obecně mezi nejméně populární zvířata ptáci. V současné době má Zoo opravdu minimum zvířat, která nemají žádného přispěvatele na chov a adoptivního rodiče. Ještě před uzavřením zoo to byla pouze tři zvířata – holub dvoubarvý, dracena guyanská a takin indický. I ti už ale mezitím našli své sponzory a adoptivní rodiče. Tento měsíc také přidala do adopce nová zvířata, jedná se o holuba nikobarského, agamu trpasličí nebo korsaka.

logo Zoo Brno

Dalším způsobem podpory Zoo Brno je přispět na veřejnou sbírku – Pomoc ohroženým druhům v Zoo Brno. Z financí této sbírky jsou pro zvířata pořizovány enrichmentové prvky, které zvířatům v lidské péči obohacují a zpestřují život a prostředí. Finanční částku mohou lidé zasílat přímo na číslo účtu: 256993800/0300, sbírku lze také podpořit odesláním DMS ve tvaru: DMS ZOOBR 30, DMS ZOOBR 60, nebo DMS ZOOBR 90 na číslo 87 777.

Pokud chcete být víc tvořiví a pomoct zvířatům v přírodě jinak, můžete jít i jinou cestou. Například výrobou krmítka. „V čase lockdownu mám hodně voléno času s dětmi a chci ho využít nějak produktivně. Zárověn chci děti více spojit přírodou a jejich úctě k ní. Napadlo mě tak udělat domácí krmítko pro ptáčky, děti z toho budou mít radost a zárověn uděláme něco hezkého přo přírodu," říká maminka 2 dětí Lucie Zimová. 

Ilustrační foto

Čas podzimu je také časem pálení shrabeného listí. Při tom si ale musíte dát pozor, abyste některým zvířatům neublížili. „Loni jsem měla na zahradě velkou kupu listí a chystala jsem se ho spálit, aby zbytečně nehnilo. Nebýt mého malého a velmi zvídavého vnuka bych si ani nevšimla, že je v něm schovaný ježek! Kdyby mě na to neupozornil, ježek by asi skončil špatně, dávejte tedy pozor a před pálením vše zkontrolujte," doporučuje obyvatelka Řícmanic Hana Povolná. 

Zkuste tak pomoct zvířátkům a to v jakékoliv formě!

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Brno, Pixabay.com

Štítky ZOO Brno, ježci, zvířata, podzim, Zoologická zahrada Brno, zoologická zahrada, příroda, krmítko, Facebook, Instagram, adopce, YouTube, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztráty určitě vidíme v miliónech korun, říká mluvčí Zoo Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.