Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno si příští rok kvůli výpadku příjmů půjčí dvě miliardy. Zároveň zvažuje prodej Technologického parku

Brno čelí kvůli koronavirové pandemii zásadnímu propadu příjmů. Od bank si tak příští rok půjčí až dvě miliardy korun, peníze půjdou na zajištění naplánovaných investičních akcí. Zároveň však město hledá způsoby, kde získat kapitál. Vedení města tak uvažuje o prodeji Technologického parku. Majoritní většinu přitom město koupilo za více než půl miliardy teprve před rokem.

Během letošního roku si Brno kvůli očekávaným výpadkům příjmu sjednalo úvěr od České spořitelny a Komerční banky na půl miliardy korun u každé z finančních institucí. Kvůli zhoršující se situaci se však město rozhodlo částku navýšit na miliardový úvěr u každé z bank.

Úvěr na zajištění sportovní haly nebo koncertního sálu

Peníze půjdou podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) na zajištění velkých investičních akcí. Týkají se především dopravních a sportovních staveb. Město chystá stavbu multifunkční haly na výstavišti, kde bude hrát brněnská Kometa, a nový koncertní sál. Každá ze staveb vyjde na zhruba dvě miliardy korun. Na stavbě Janáčkova kulturního centra (koncertního sálu) by se však měl podílet i stát a kraj, pro financování nové haly hledá města další investory. 

U sportovních staveb naopak je naopak nyní nejistá podpora atletické haly, která by měla vyrůst u bohunického kampusu. Město kvůli financím pozastavilo podporu projektu za zhruba 800 milionů korun. Zhruba 200 milionů korun pak město investuje  do opravy infrastruktury v Lesnické ulici.

Městské části dostanou dvě miliardy

Městským částem poputují v příštím roce zhruba dvě miliardy korun. Částka je menší oproti té letošní zhruba o 150 milionů. Zhruba 200 milionů půjde na investice do škol, bezmála 100 milionů na ostatní investice a 1,7 miliardy korun jsou klasické transfery městským částem.

„V rámci snižování provozních výdajů jsme si řekli, že bohužel i městské části dostanou méně. Nicméně co se týče investic do škol, tam jsme částku nechtěli výrazně krátit," uvedla Vaňková. Kolem 200 milionů dalo Brno na investice do škol i letos.

Brněnské veletrhy musí kvůli přežití propustit třetinu zaměstnanců a prodat několik budov

Veletrhy Brno zatím fungují v úsporném režimu, protože drtivou většinu akcí naplánovaných na letošek musely zrušit kvůli pandemii koronaviru. Jejich ekonomické kondici má pomoci i prodej některých nemovitostí, aby společnost přežila do jara....

Odprodej Technologického parku rok po jeho nákupu

Město kvůli propadu financí zvažuje také prodej části nebo všech akcií Technologického parku. Téměř jediným vlastníkem se přitom stalo teprve na začátku letošního roku, kdy odkoupilo 50 procent akcií od dubajské společnosti P&O za 559 milionů korun. Už před tím vlastnilo téměř polovinu, jednu akcii má Vysoké učení technické v Brně.

„Chtěli jsme, aby tam směřovaly společnosti zabývající se inovacemi či výzkumem, ale nyní vnímáme, že tato společnost je zbytnou pro město. Při koaličních jednáních se o variantě prodeje opakovaně bavíme," řekla primátorka.

Prodat část akcií nebo všechny?

Jakou část akcií město prodá či za kolik je nabídne, zatím není jasné. „Necháváme si zpracovat znalecký posudek, který nám ocení hodnotu akcií, a podle toho se rozhodneme. Uvažujeme, že prodáme asi všechny, ale variant je více. Je možné prodat pouze část nebo vyčlenit nějakou nemovitost a nechat si ji ve vlastnictví města," dodala Vaňková.

Technologický park existuje přes 20 let a pronajímá 60 tisíc metrů čtverečních kanceláří. K dispozici má dalších 60 tisíc metrů čtverečních pro stavbu kanceláří a dalších 60 tisíc má sloužit podle územního plánu pro bydlení. Technologický park je sídlem výzkumných a inovativních firem z různých oborů.

Snížení platů o pět procent, rozprodej městských nemovitostí

Další cestou, jak snížit propad příjmů, bude podle města úspora snížením běžných výdajů o pět procent v každém úseku, dále snížením odměny volených funkcionářů a lidí v nejvyšších orgánech všech městských společností. Město se však chystá prodat zbytný nemovitý majetek. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto technologypark.cz

Štítky Brno, rozpočet, příjmy, výpadek, technologický park, prodej, Technologický park a.s., akcie, Markéta Vaňková, úvěr, investice, Komerční banka, Česká spořitelna, ODS, Janáčkovo kulturní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si příští rok kvůli výpadku příjmů půjčí dvě miliardy. Zároveň zvažuje prodej Technologického parku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.