Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské podniky vyrážejí na pomoc nemocnicím. Darují občerstvení a vyrábějí ochranné pomůcky

Před pár týdny obsluhovali zákazníky ve svých podnicích až do večerních hodin. Dnes někteří barmani, kavárníci nebo restauratéři pomáhají brněnským nemocnicím. Dodávají pro zdravotníky nápoje a občerstvení anebo montují ochranné pomůcky.

Dnes když procházíte kolem brněnských podniků, neřekli byste, že prostory tak úplně nezejí prázdnotou. Lidé zde stále pracují, ale už neobsluhují zákazníky. Místo toho využívají svůj čas a snaží se podpořit vytížené nemocnice. Vyvíjí tak aktivitu i v situaci, kdy pohostinství čelí nejhorší krizi. 

Výroba ochranných pomůce je v plném proudu

V prostorách podniků Bar, který neexistuje a 4pokoje vznikla malá dílna, kde parta kolegů vyrábí improvizované štíty pro zdravotníky z Fakultní nemocnice Brno. Čtyřčlenná skupinka za den zvládne vyrobit kolem 700 kusů. „Používáme plastovou fólii, molitan nařezaný na kvádry a gumičky. Jednotlivé komponenty k sobě připevňujeme sešívačkou. Materiál dostáváme z nemocnice, hotové výrobky zpět zavážíme,“ říká Barbora Taszková, která normálně pracuje jako barmanka v baru Slast na Zelném trhu.

Během první vlny na jaře nemocnice využila 30 tisíc ochranných štítů. Jenom během minulého týdne Lidi z Baru doručili do fakultní nemocnice okolo 7000 ochranných štítů.

Lidi z Baru také kromě výroby ochranných šítů několikrát týdně rozváží kávu od pražíren Rebelbean a Motmot, limonády Zázračná a Osmička vlastní produkce a domácí sladké pečivo v čele s oblíbeným mrkvovým dortem ze 4pokojů do FN Brno, ale také do FN Brno, FN u svaté Anny, Úrazové nemocnice a do Nemocnice Milosrdných bratří.

Doprava zdarma pro zdravotníky 

Brněnská pražírna Motmot se spojila se společností Bolt a darovali 5 kg kávy a bezplatné jízdy pro zdravotníky z Fakultní nemocnice Brno. Na 200 zdravotníků může využít 5 jízd zdarma. „Tento týden jsme společně se společností Bolt věnovali kávu a bezplatné jízdy v celkové hodnotě více než 150 000 Kč. Máme z toho velkou radost, že zdravotníci mohou nyní najezdit až 9000 km zdarma, například domů po práci anebo na nákup,“ uvedl jednatel pražírny Motmot Pavel Klein.

Už během první vlny pražírna vyčlenila 50 kg kávy, kterou rozdali během první vlny pandemie. Nyní, během druhé vlny pandemie, pražírna vyčlenila 100 kg kávy, kterou budou rozvážet jednou týdně zdravotníkům až do Vánoc. „Naším cílem je vyzvat firmy z Brna a okolí aby – samozřejmě ti kteří mohou – pomohli. Vše již zajistíme, stačí když se nám firmy ozvou a spolu s kávou jim přivezeme co nám dají,“ dodává Klein.

K pomoci se pomalu přidávají i další 

Tento týden se také připojila k pomoci zdravotníkům Blanka Otrubová z brněnského Pokecz, kdy společně věnovali zdravotníkům v odběrovém centru Fakultní nemocnice Brno 10 balíčků kávy a 10 POKE menu.

Podpora nemocnic však nezůstává pouze u darování energie formou kávy a občerstvení. Například kuchař z Baru, který neexistuje posílí několika směnami kuchyň FN u svaté Anny.

Dobroty může darovat opravdu každý

Ruku k dílu může opravdu přiložit každý, kdo má chuť. Pokud byste například chtěli podpořit zdravotníky svým chutným obědem, stačí se ozvat. „Kdokoliv se k naší dovážce může připojit. Stačí nás kontaktovat zprávou na sociálních sítích a my vaše výtvory zdravotníkům dovezeme. Věřte, že jim dobroty dělají velkou radost a pomáhají jim ustát toto složité období,“ zdůrazňuje Tomáš Křemenák, jenž spolupráci Lidí z Baru s nemocnicemi koordinuje.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lidi z Baru, MOTMOT

Štítky Brno, podniky, nemocnice, výpomoc, káva, občerstvení, MOTMOT, Lidi z Baru, POKECZ, zdravotnický pracovník, Fakultní nemocnice Brno, Pavel Klein, Nemocnice Milosrdných bratří, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské podniky vyrážejí na pomoc nemocnicím. Darují občerstvení a vyrábějí ochranné pomůcky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.