Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé se musí přestat koronaviru bát a začít ho respektovat, prohlásil nový ministr zdravotnictví Jan Blatný

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval nového ministra zdravotnictví Jana Blatného. Dětský lékař a odborník na nemoci spojené se srážlivostí krve pak poprvé promluvil k novinářům. Podle Blatného je nyní důležité, aby lidé začali respektovat boj s koronavirem. Mluvil také o stavu nemocnic a znovu otevření škol.

Jan Blatný působí ve Fakultní nemocnici Brno jako primář na oddělení dětské hematologie. Blatný je zároveň špičkovým odborníkem na hemofilii, tedy na nemoci spojené s poruchami srážlivosti krve. Je zakládajícím členem Českého národního hemofilického programu a v roce 2019 byl prezidentem organizačního výboru mezinárodní konference European Association of Haemophilia and Allied Disorders.

Od roku 2019 je držitelem titulu docent v oboru pediatrie. V minulosti působil Blatný v nemocnicích v Irsku.

Blatný při nástupu do funkce prohlásil, že chce změnit komunikaci resortu směrem k veřejnosti. „Nemůžu vám hned po svém nástupu říct, co udělám. Ale můžu vám slíbit, že rozhodování bude založené na datech, která budou sdílená a musí být všem srozumitelná," prohlásil nový ministr zdravotnictví.

Podle něj je také dobře, že se budují dvě polní nemocnice. „Zatím se nezdá, že by bylo potřeba další podobné externí kapacity budovat," dodal Blatný. 

Ve své nové funkci se chce prvně setkat s ministrem školství Robertem Plagou a probrat s ním možnost znovuotevření škol „Je potřeba na základě dat, která máme, zjistit, jestli to (uzavření škol) má zůstat, nebo se to má změnit," prohlásil Blatný.

Zároveň se zmínil i o svém předchůdci. Romana Prymulu považuje za skvělého odborníka a má v plánu se s ním sejít a nabídnout mu spolupráci. 

Blatný Prymulu nahradil ve funkci poté, co fotograf zastihl tehdejšího šéfa resortu zdravotnictví, jak vychází z údajně zavřené restaurace po utajené schůzce se šéfem poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Novým ministrem zdravotnictví bude Jan Blatný. Kolegové ho hodnotí jako vynikajícího a pracovitého lékaře

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve čtvrtek ve 12:00 náměstka ředitele Fakultní nemocnice v Brně Jana Blatného ministrem zdravotnictví. Ve funkci nahradí dosavadního ministra Romana Prymulu (za ANO). Blatný působí v brněnské Fakultní nemocnici jako...

Ohodnoť článek

Foto Jiří Ovčáček / Twitter

Štítky Jan Blatný, ministr zdravotnictví, andrej babiš, Miloš Zeman, projev, koronavirus, nemocnice, Fakultní nemocnice Brno, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Irsko, Roman Prymula, Robert Plaga, Jaroslav Faltýnek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se musí přestat koronaviru bát a začít ho respektovat, prohlásil nový ministr zdravotnictví Jan Blatný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.