Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koronavirus se dostal už do poloviny domovů pro seniory Jihomoravského kraje

Koronavirová nákaza se rozšířila zhruba do poloviny z 28 domovů pro seniory a zdravotně postižené zřizovaných Jihomoravským krajem. Nemoc covid-19 tam mají desítky lidí, klientů i zaměstnanců. Hospitalizovaných z ústavů jsou jednotky, stejně i zemřelých. Uvedl to hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD). V domovech je podle něj nedostatek zaměstnanců, situaci se ale daří s vypětím sil zvládnout díky dobrovolníkům. Nakažení jsou i v domovech jiných zřizovatelů.

Šlapal uvedl, že případy nákazy se objevují například v situaci, kdy jde některý z klientů na vyšetření do nemocnice a test u něj nemoc potvrdí. „Dělají se pak testy na odděleních těchto domovů a objevují se další případy. Jsou jak mezi zaměstnanci, tak mezi klienty," řekl náměstek. Přesná čísla ale nemá, postižena je podle něj odhadem zhruba polovina domovů zřizovaných krajem a desítky lidí v řadách klientů a zaměstnanců.

Pomáhají i dobrovolníci a studenti

Zařízení mají nedostatek zaměstnanců, protože část má covid-19, další jsou v karanténě kvůli možné nákaze a někteří zůstali doma s dětmi kvůli zavřeným školám. Zařízením pomáhají dobrovolníci a studenti.

„Jsou zařízení, kde byla situace těžká, ale na základě výzev se nám to podařilo vyřešit pomocí dobrovolníků. Musíme poděkovat i Masarykově univerzitě, která nám vyšla vstříc prostřednictvím jejich mobilní aplikací, které nám pomáhají s dobrovolníky," řekl Šlapal.

V kraji je také asi 60 pobytových služeb jako například domovů pro seniory nebo domovů se zvláštním režimem pro postižené, které zřizují obce nebo neziskové organizace. Nákaza se objevuje také tam, například v domově Kociánka v Brně.

Víc než tisíc nakažených denně a desítky úmrtí

V Jihomoravském kraji přibylo za posledních 24 hodin 1333 potvrzených případů nemoci covid-19, což je druhý nejvyšší nárůst v kraji za den. V pátek bylo přes 1500 případů. O 27 vzrostl za poslední den i počet úmrtí lidí s nemocí, přičemž byli v průměrném věku 82 let. Přibylo i 35 hospitalizovaných, celkem je v nemocnicích 516 lidí, z toho 69 ve vážném stavu. 

Nejvíce případů přibylo v Brně, a to 505. Dalších 235 se objevilo v okrese Brno-venkov, 189 na Hodonínsku, 138 na Břeclavsku, 103 na Blanensku, 82 na Vyškovsku a 81 na Znojemsku. Za poslední týden hygienici evidují 6693 potvrzených případů.

Do nemocnice šlo s koronavirem nově 35 lidí, celkem je jich hospitalizováno 516. Z toho je 69 závažných případů, 165 středně vážných, 231 lehkých a 51 bezpříznakových. Na jaro, kdy přibývaly týdně desítky nových případů nákazy, bylo podle hygieniků hospitalizováno přes 100 lidí, což činilo zhruba pětinu. V září byla v nemocnici tři procenta pozitivně testovaných, v říjnu tvoří čtyři procenta. Denně ale přibývají stovky potvrzených případů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky domovy pro seniory, koronavirus, Jihomoravský kraj, COVID-19, domov, domov pro seniory, Marek Šlapal, ČSSD, Brno, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus se dostal už do poloviny domovů pro seniory Jihomoravského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.