Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé v karanténě budou letos volit z auta. V Brně musí zajet k výstavišti

Při krajských a senátních volbách v Jihomoravském kraji budou moci lidé v karanténě kvůli koronaviru hlasovat z auta ve všech okresech. Z toho v Brně a Hodoníně budou tzv. drive-in stanoviště kvůli nárůstu počtu nakažených zdvojená, uvedla mluvčí Monika Brindzáková.

Krajské a senátní volby se konají 2. října od 14:00 do 22:00 a 3. října od 08:00 do 14:00. Případné druhé kolo senátních voleb bude 9. a 10. října. Termín pro hlasování z auta je 30. září a 7. října od 7:00 do 15:00.

V kraji je určeno sedm drive-in stanovišť, pro okresy Brno a Brno-venkov před hlavním vstupem do areálu brněnského výstaviště a dalších pět stanovišť v okresních městech Blansko, Břeclav, Hodonín, Vyškov a Znojmo.

„Lidé mohou volit pouze z auta, kdy si stáhnou okénko a mají chráněný nos i ústa. Nesmí vystoupit. Komise na těchto místech je ze zákona čtyřčlenná - jeden zapisovatel z Krajského úřadu JMK a tři příslušníci Armády ČR. Všichni jsou vybaveni osobními ochrannými pomůckami," uvedla Brindzáková.

Občanský průkaz a doklad o nařízené karanténě

Voliči volí podle své příslušnosti v daném okrese. Budou potřebovat občanský průkaz a doklad o nařízené karanténě. Pokud volič potvrzení nebude mít, zapisovatel komise pro hlasování ověří, zda mu karanténa nebo izolace byla nařízena. Je doporučeno, aby voliči měli s sebou vlastní psací potřeby na úpravu hlasovacího lístku.

Druhým způsobem pro voliče v karanténě nebo izolaci, kteří z vážných důvodů nemohou hlasovat z auta, je hlasování do přenosné volební schránky. Tito lidé budou volit 2. a 3. října, případně 9. a 10. října pro 2. kolo voleb do Senátu. S přenosnou volební schránkou přijede volební komise k dotyčným před dům. „V tomto případě se voliči s trvalým pobytem v Jihomoravském kraji musí ve dnech 23. září až 1. října telefonicky nahlásit na Krajský úřad Jihomoravského kraje," uvedla Brindzáková.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter / Josh Rogers

Štítky karanténa, volby, krajské volby, koronavirus, auto, Brno, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Jihomoravský kraj, Hodonín, Armáda České republiky, Senát Parlamentu ČR, okres Brno-venkov, Brněnské výstaviště, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v karanténě budou letos volit z auta. V Brně musí zajet k výstavišti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.