Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Masarykova univerzita vyzvala krajské hygieniky k odvolání zákazu kontaktní výuky. Nemají k tomu prý kompetenci

Masarykova univerzita se ohradila proti opatřením Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje (KHS JMK). Hygienici tento týden zakázali prezenční výuku na univerzitách sídlících v okrese Brno-město. Podle rektora Martina Bareše a právníků univerzity nemají hygienici k vydání takového opatření kompetenci.

Podle právníků univerzity nemá KHS JMK k vydání plošného opatření tohoto druhu zákonnou kompetenci a je tudíž v rozporu se zákonem.

„Pokud nebude KHS JMK tyto výhrady reflektovat, budeme nuceni obrátit se na soud s návrhem na zrušení tohoto opatření. Věřím však, že k vyřešení celé situace dojde již na základě našeho upozornění v dopise,“ uvedl rektor Bareš v dopise řediteli KHS JMK.

Hygienici nemají právo na plošná opatření bez konkrétního podezření nákazy, říkají právníci

KHS JMK vydala opatření na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, ten však podle právníků stanovuje jasné podmínky, za nichž lze podobné plošné opatření vydat. „Klíčovou podmínkou je, že se jedná o zákaz nebo omezení styku skupin fyzických osob podezřelých z nákazy s ostatními fyzickými osobami. Musí tedy jít o případ, kdy existuje konkrétní podezření ve vztahu ke konkrétním osobám. Plošné uzavření škol naopak ustanovení nedovoluje,“ upřesnil prorektor pro legislativu Radim Polčák.

Rektor v dopise KHS JMK zdůraznil, že Masarykova univerzita přijala celou řadu detailně promyšlených preventivních opatření s cílem minimalizovat riziko nákazy a současně zajistit studentům právo na vzdělávání.

„Právě proto se prakticky celé léto scházel krizový výbor Masarykovy univerzity a pokoušel se nalézt zodpovědné kompromisní řešení, které zohledňovalo jak ochranu zdraví členů akademické obce i zbytku společnosti, tak potřebu poskytovat našim studentům vzdělání v té nejvyšší možné kvalitě,“ uvedl  Bareš.

Výuka opět online. Prváci mají smůlu

Výuka na Masarykově univerzitě začne až 5. října a již 21. září bylo rozhodnuto, že bude mít primárně bezkontaktní podobu, a přednostně se proto bude odehrávat v online prostředí. S variantou prezenční výuky se počítalo jen v malých skupinách u prvních ročníků, pro něž je důležité přímé seznámení se s prostředím a chodem vysoké školy.

„ U vyšších ročníků se s tímto počítalo pouze v nezbytných případech, jako jsou laboratorní cvičení a malé seminární skupiny v praktických a klinických předmětech," uvedla univerzita v tiskové zprávě.

Univerzita se také od počátku září řídí univerzitním semaforem, který stanovuje doporučené postupy pro provoz jednotlivých pracovišť, jako je přístup do budov, práce z domu či přísnější hygienická opatření pro stupně nákazy dané celostátní škálou rizika.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUNI | Zdroj s použitím TZ

Štítky Masarykova univerzita, muni, koronavirus, opatření, Krajská hygienická stanice, univerzita, Martin Bareš, infekční onemocnění, Jihomoravský kraj, okres Brno-město, Radim Polčák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Štaif

Už je to tady . Akademičtzí debilové zase zpochybňují a vyhrožují. Rádi by nás i studenty nechali vychcípat.

Úterý, 29. září 2020, 09:18Odpovědět

Masarykova univerzita vyzvala krajské hygieniky k odvolání zákazu kontaktní výuky. Nemají k tomu prý kompetenci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.