Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Startovací byty na Valchařské prošly kolaudací, žádat o ně lidé mohou až do 20. října

Zájemci o startovací byty mohou až do 20. října podávat své žádosti o bydlení v Brně. Původních 47 bytů se nově rozrostlo o další tři, k dispozici tak bude padesátka zrekonstruovaných bytů pro mladé rodiny. V říjnu budou navíc probíhat dny otevřených dveří, kdy si zájemci mohou byty prohlédnout.

Dvě novostavby na ulici Valchařské byly zkolaudovány a čekají na své nájemníky. Jedna z budov má čtyři patra s devíti byty o velikostech 2+kk a 3+kk. Naproti přes ulici pak najdeme druhou čtyřpatrovou stavbu, ve které na nové rodiny čeká 6 bytů. 

„Tyto krásné nové byty jsou velmi žádané. Dokládá to také návštěvnost dní otevřených dveří, které jsme už uspořádali. Pro velký zájem je lidem otevřeme znovu, a to Vojtovu ve středu 30. října od 16 hodin a Valchařskou ve středu 7. října od 16 hodin,“ pozval k prohlídkám startovacích bytů náměstek primátorky Jiří Oliva.

Startovací byty jsou určeny převážně pro mladé lidi, kteří se chtějí osamostatnit nebo založit rodinu. K bytům na Valchařské, Vojtově, Beethovenově a Masarykově přibyly další tři na Mostecké a Stamicově.

Podmínky startovacích bytů

O startovací byt mohou ve výběrovém řízení zažádat páry, jejichž celkový čistý měsíční příjem činí minimálně 27 300 Kč a maximálně 58 013 Kč. Oba žadatelé musejí být zletilí, ale mladší 35 let, nesmějí vlastnit dům nebo byt a ani být jeho nájemcem (nebo musí prokázat, že je toto bydlení vzhledem k jejich finanční či sociální situaci nevyhovující). Podmínkou také je, aby žadatelé neměli žádné dluhy za užívání bytu nebo za služby s tím spojené.

Zájemci o byt musí na podatelnu magistrátu do 20. října doručit žádost. Ta by měla obsahovat popis stávající bytové situace, trvalé bydliště, datum narození, kontaktní e-mail nebo telefon a také o jaký byt či byty mají zájem. Na zalepenou obálku pak partneři napíší "Startovací byt" a kontaktní adresu jednoho ze žadatelů. 

Ty žádosti, které splní všechny podmínky, pak budou zařazeny do slosování a noví nájemci tak budou vybráni losem. U každého bytu probíhá losování tak, že se nejprve vybírá ze skupiny žadatelů s dítětem/dětmi (sem spadají i páry, kde je žadatelka těhotná). Další v pořadí jsou manželé a registrovaní partneři a třetí skupinu představují nesezdané páry.

Lidé mohou žádat i o víc bytů zároveň

Pokud se žadatelům podaří byt získat a žádali o víc bytů, jsou z dalšího slosování vyřazeni. V bytě pak mohou bydlet tři roky a výše nájemného na Vojtově a Valchařské vyjde na 90 korun na metr čtvereční za měsíc. Na Masarykově, Beethovenově, Mostecké a Stamicově pak nájemné vyjde na 61,54 korun za metr čtvereční za měsíc. Nájemné se ale bude každý rok zvedat o míru inflace. Díky těmto podmínkám si mladé rodiny budou moci našetřit peníze na budoucí bydlení. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto brno.cz

Štítky startovací byty, Brno, nájem, pronájem, město, rodina, bydlení, Ludwig van Beethoven, Jiří Oliva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startovací byty na Valchařské prošly kolaudací, žádat o ně lidé mohou až do 20. října  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.