Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mladý, nezávislý, úspěšný a ve formě. V jaké kondici jsou ale vaše spermie?

PR článek

Práce, posilovna, kamarádi, fotbal, kino a večeře s přítelkyní – to je váš život. Jste mladý, nezávislý, úspěšný a ve formě. Víte však v jaké kondici jsou vaše spermie? Věděli jste, že i když žijete zdravě a cvičíte, nemusí být vaše spermie v pořádku? Ve vašem těle se většinou ukrývá miliony těchto malých, velkých hrdinů, o které je potřeba pečovat. Jak se o ně starat správně? A jak zjistíte, jestli jsou v pořádku?

Mužské tělo vytváří spermie po celý život

Pokud je muž zdravý, tak se v 1 ml jeho ejakulátu vyskytuje asi 50 milionů spermií. Počet spermií však není všechno, důležitý je také objem ejakulátu, který by měl být alespoň 1,5 ml – polovina čajové lžičky. Dále se zkoumá pH, zkapalnění, pohyblivost spermií, jejich tvar aj.

Muži mají v otázce reprodukce oproti ženám velkou výhodu. Když se žena narodí, má ve svých vaječnících přítomna všechna vajíčka (asi 400 000) a během života už žádná další nepřibývají, naopak jejich počet s rostoucím věkem klesá a během pohlavního života jich dozraje asi jen 400. Oproti tomu mužské tělo dokáže tvořit spermie průběžně po celý život. Celý proces tvorby spermií trvá přibližně 72 dní. Ejakulované spermie jsou tedy zhruba dva až tři měsíce staré.

Proč někteří muži nemají ani jednu spermii?

S kvalitou spermií má problém asi 40 % mužů. Proč tomu tak je?  Jedním z faktorů může být věk, který se často dává do souvislosti především s neplodností u ženy, ale i u mužů na věku záleží. S rostoucím věkem muže se zvyšuje v jeho spermiích výskyt mutací a snižuje se objem ejakulátu a množství zdravých, progresivně pohyblivých spermií. Dále mohou být na vině různé genetické faktory, úraz varlat nebo infekce virem příušnic prodělaná po pubertě. 

Bohužel se tedy může stát, že i v ejakulátu 25letého muže androlog neobjeví ani jednu spermií. I když dítě zatím neplánujete, nepodceňujte prevenci a nechejte si vyšetřit váš spermiogram klidně dvakrát do roka.

Zlepšete kvalitu vašich spermií. Jezte tučné ryby a běhejte

Pokud chcete dopřát sobě i vašim spermiím jen to nejlepší, vychutnávejte si často pohyb na čerstvém vzduchu, běhejte a jezte hodně tučných ryb (tuňák), libového hovězího a vepřového masa. Každý den si dopřejte nějaké ovoce (banán), zeleninu (mrkev, paprika, rajče – má velmi pozitivní vliv na morfologii a pohyblivost spermií). Vhodné jsou také ořechy – je prokázáno, že denní konzumace obyčejných vlašských ořechů, obsahujících omega-3 mastné kyseliny, vede ke zlepšení tvaru spermií, jejich pohyblivosti i vitality.  Pokud si rádi zamlsáte, zakousněte se do kvalitní hořké čokolády, ta je totiž důležitá pro syntézu testosteronu a pomáhá zvýšit množství semene a počet spermií. Pijte hodně vody, pokud budete trpět dehydratací, bude to mít vliv na počet vašich spermií, ty jsou totiž tvořeny z vody.

Jak probíhá vyšetření spermií a kam si na něj zajít?

Preventivní vyšetření spermatu může absolvovat každý muž. Pokud předložíte žádanku od lékaře a máte platné zdravotní pojištění v ČR, je toto vyšetření pro vás zdarma. Bez žádanky za něj zaplatíte 800Kč.

Odběr se provádí masturbací do speciální sterilní nádobky v odběrové místnosti příslušné kliniky. Po předchozí domluvě jej můžete, v nádobě vydané klinikou, dovézt i z domu, musíte to však stihnout do hodiny.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky repromeda, spermie, darování, test, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladý, nezávislý, úspěšný a ve formě. V jaké kondici jsou ale vaše spermie?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.