Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Přírodní koupaliště na jižní Moravě měla nejlepší vodu za posledních patnáct let, říká hygienik

Přírodní koupaliště v Jihomoravském kraji měla v letošní koupací sezóně nejlepší vodu za posledních 15 let. Prohlásil to ředitel hygieny obecné a komunální jihomoravské hygienické stanice Miroslav Staněk. Vysvětluje si to velkými průtoky vody. Hygienici sledovali přes 20 nejnavštěvovanějších koupališť. Podle Staňka nezaznamenali žádné výkyvy kvality vody ani velké zhoršení. Horší jakost byla koncem srpna jen v nádržích Letovice a Výrovice, ve vodě se ale lidé mohli koupat.

Koupací sezona podle Staňka skončila. „Neočekáváme už žádné masové koupání, koupat se budou už jen nadšení jednotlivci. Proto už ani nebudeme pravidelně testovat," uvedl Staněk.

Zatímco před dvěma lety museli hygienici kvůli vedru, malému množství vody a přemnoženým sinicím zakazovat koupání na Brněnské přehradě, letos byla voda dobrá u všech koupališť. „Za posledních 15 let byla letos voda nejlepší. Kvůli výrazným průtokům voda v nádržích nestagnovala, takže nebyly takové podmínky pro rozvoj sinic. S tím pak souvisí průhlednost vody a další vlastnosti," řekl Staněk.

Hygienici některá koupaliště testovali sami, jinde jim výsledky měření posílali provozovatelé koupališť. Pro návštěvníky jsou pak informace na informačních tabulích.

Mezi sledovaná koupaliště patří Brněnská přehrada se všemi koupališti, a to Rokle, Rakovec, Osada, Kozí horka a Sokolské koupaliště, dále biotop v Brně-jihu, jezírko Wellness Infinit Maximus, ale také nádrže Letovice, Palava a rybník Suchý na Blanensku, koupaliště Kovalovice a Oslavany na Brněnsku, Nový Mlýny na Břeclavsku, Luleč na Vyškovsku, Bohuslavice a Lučina na Hodonínsku a Vranovská přehrada, Bantice, Vémyslice a Výrovice na Znojemsku.

Na všech těchto koupalištích je stále voda vhodná ke koupání, jen ve Výrovicích a Letovicích má voda horší jakost, stále se v ní ale dá koupat.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky přírodní koupaliště, kvalita vody, koupání, jižní morava, koupaliště, Jihomoravský kraj, nádrž, Letovice, Výrovice, Krajská hygienická stanice, Brněnská přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodní koupaliště na jižní Moravě měla nejlepší vodu za posledních patnáct let, říká hygienik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.