Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová školka pro 75 dětí už brzy vyroste v Soběšicích

Novostavba dvoupodlažní mateřské školky se do dvanácti měsíců objeví v Brně-Soběšicích. Bude mít tvar jednoduchého kvádru zasazeného do svažitého terénu a její výstavba bude stát necelých 39 milionů korun. Brněnští radní před pár dny vybrali zhotovitele.

Příští rok vyroste nová školka v brněnských Soběšicích u ulic Melatín a Dohnalova. Nabídne zázemí pro tři třídy, přičemž každé oddělení pojme asi 25 dětí. K dispozici pro ně bude šatna, hygienické zázemí, místnost pro spaní a herna. Učitelé dostanou vlastní kancelář a na místě bude i přípravna pro výdej jídel. Zároveň je v plánu vybudování souvisejícího kancelářského a sociálního zázemí, provozu kuchyně s kapacitou 150 jídel, příjezdové cesty a parkoviště. Na místě vznikne i zahrada, ze které bude přístupná část toalet i sklad zahradního nabídku a potřeb.

Město dostane na stavbu dotaci

Náklady na stavbu se vyšplhají na necelých 39 milionů korun. „Jsem rád, že se oproti předpokládaným nákladům na výstavbu podařilo uspořit přes jedenáct milionů korun. Při zdárném průběhu zadávacího řízení by stavba mohla začít už letos v září a podle smlouvy potrvá maximálně dvanáct měsíců,“ nastínil radní pro oblast investic David Grund. Novou budovu bude financovat město Brno z jeho rozpočtu a také ze schválené dotace v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Výše této dotace je 25 milionů korun.

Vznik školky ocení obyvatel Soběšic Ondřej Rauš. „Jsem rád, že městu záleží na výchově těch nejmenších, a dalo zelenou stavbě nové mateřské školky. Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu obyvatel této městské čtvrti to je určitě potřeba. V budoucnu zcela jistě využiji služeb tohoto nového zařízení,“ řekl Rauš.

Současná kapacita je nedostačující

O záměru vybudovat v Soběšicích školku se uvažuje už od roku 2017. Radní jím chtějí reagovat na vytrvalý rozvoj této části města, a proto plánují rozšířit kapacitu předškolního vzdělávání. Současný stav v lokalitě je totiž nevyhovující. „Aktuálně zde funguje pouze jedna dvoutřídní mateřská škola v ulici Síčka. Jednu třídu, což jsou fakticky dvě zabrané místnosti, má Základní škola Zieberlichova. Nová školka tak přinese hned dva benefity. Tím prvním je celkové navýšení počtu míst, tím druhým je to, že přesunem dětí se uvolní kmenové třídy na Zeiberlichově,“ vysvětlil první náměstek primátorky Petr Hladík.

Za poslední rok se v Jihomoravském kraji narodilo více dětí než dříve. Právě to je důvodem pro nutnost výstavby dalších školek. Kromě Soběšic by nově měly vzniknout také v Bohunicích, Černovicích, Bosonohách a Kníničkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Soběšice, školka, stavba, mateřská škola, dotace, Petr Hladík, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová školka pro 75 dětí už brzy vyroste v Soběšicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.