Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno plánuje podpořit 17 miliony sociální pracovníky a sociální či pečovatelské projekty

Radní města Brna včera doporučili ke schválení téměř 17 milionovou dotaci pro pracovníky sociálních služeb. Ti pracují pro asistentské a pečovatelské služby, které se věnují handicapovaným osobám, lidem bez domova nebo dětem z dětských domovů. Jedná se o finance, které poputují na 520 úvazků lidí pracujících v přímé péči s klienty v terénních, ambulantních či pobytových službách s 688 lůžky v rámci 55 služeb poskytovaných celkem 34 organizacemi

Přes 500 pracovníků pečovatelských a asistenčních služeb, které umožnují lidem zůstávat a plnohodnotně žít ve svém přirozeném prostředí, domovů pro seniory, chráněného bydlení či denních stacionářů pro lidi s handicapem, preventivních terénních programů, nocleháren, komplexní sociální rehabilitace a dalších dostane podporu téměř 17 milionů. Brněnští radní včera doporučili schválit zastupitelům dotace ve výši 16 859 000 korun pro sociální služby. 

Město Brno spolupracuje také s azylovými domy, intervenčními centry, sociálně terapeutickými dílnami a sociálně aktivizačními službami pro děti a mládež, zařazenými do projektů Jihomoravského kraje. 

Vzhledem k tomu, že jde o sociální služby, které Brňané nezbytně potřebují a zároveň je město samo nemůže v potřebném rozsahu zajistit, dofinancuje město celkem 55 sociálních služeb v celkové výši 15 809 000 korun. Celkem tak letos neziskové organizace na sociální služby získají od města více než 80 miliónů korun,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Dotace podpoří také handicapované 

Zbývající finance podpoří brněnské inovativní projekty, které na sociální služby úzce navazují. Programy podporují například sociální podnik AMERFO se 75 zaměstnanci se zdravotním postižením, mezi které patří například Kafka Špitál, Retro-use, Paměťová stopa, fotosérie Normalizační Brno nebo Atomový kryt. 

Projekt Franz Kafka Špitál zabodoval v prvním kole soutěže Evropské investiční banky o nejlepší sociální podnik, teď postupuje do druhého kola a čekají ho krom dotace od Evropských fondů a Ministerstva práce a sociálních věcí také podpora od Úřadu práce ČR. Díky tomu se tak nezaměstnanost mezi handicapovanými snížila na 17%. 

 Lidé s duševním či fyzickým postižením se často stávají obětí chudoby a dluhových pastí v důsledku vlastního zdravotního stavu, práce v oblasti kultury je pro ně přitom nejdůležitějším pojítkem s okolním světem, stabilizací nemoci i prevencí chudoby. „Projekt, který by nabídl uplatnění nemocným mimo tradiční uplatnění možnosti hlídacích a uklízecích prací, proto patří k projektům, které si zaslouží pozornost a podporu města,“ doplnil náměstek primátorky města Brna Robert Kerndl.

Nezapomíná se ani na mladé dospělé z dětských domovů

Jako druhý bude podpořen také projekt Symbios. Jedná se o sdílené bydlení organizace EkoInkubátor, který řeší problematiku mladých dospělých, přecházejících z dětských domovů do běžného života. Tito lidé mají možnost spolubydlet s vysokoškoláky v bytovém domě na Křenové, kde v osmi bytech o velikosti 2+1 spolu bydlí vždy jeden student a jeden mladý dospělý z dětského domova. Vzniká zde tak komunita mladých lidí, kteří se spolu mohou každodenně setkávat a sdílet běžné životní situace. 

„Podporou projektu chceme dětem z dětských domovů nabídnout příležitost pro samostatný start do života, prostor pro budování vztahů a učení se vlastní zodpovědnosti,“ řekl náměstek primátorky města Brna Robert Kerndl. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky dotace, podpora, sociální služby, asistenti, dětské domovy, Brno, projekt, dětský domov, Franz Kafka, Robert Kerndl, Markéta Vaňková, Evropská investiční banka, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno plánuje podpořit 17 miliony sociální pracovníky a sociální či pečovatelské projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.