Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

S blížícím se podzimem a možnou druhou vlnou koronaviru stoupá zájem o očkování proti chřipce

Praktičtí lékaři v Jihomoravském kraji evidují větší zájem lidí o očkování proti chřipce. Zájem se zvedl o 50 procent, lidé více volají i píšou, uvedl lékař z Jedovnic Ivo Procházka. Vyšší zájem zaznamenala i praktická lékařka Jana Sklenská z Brna. Každoročně očkuje kolem 150 lidí, nyní si objednala 200 vakcín.

Sklenská uvedla, že na očkování chodí pravidelní zájemci. „Ozývají se ale i lidé, kteří dříve nechodili. Letos tak bude větší zájem. Loni jsem naočkovala 160 lidí, takže jsem si letos objednávala 200 vakcín," uvedla Sklenská, která má v kartotéce kolem 2000 lidí. Podle ní je obecně očkovanost nízká, není ani deset procent, letos by ale mohla deseti procent dosáhnout.

Senioři mají očkování zdarma

Lidé starší 65 let mají vakcínu zdarma stejně jako pacienti s určitými chorobami srdce nebo plic. „Samoplátci platí kolem 400 korun. Jedna dávka vydrží na sezónu, protože se antigenní struktura viru mění," dodala Sklenská.

Velký zájem zaznamenal lékař Procházka v Jedovnicích. „Dá se říct, že se zvedl zájem až o 50 procent. Lidé volají, píšou e-maily," řekl Procházka. Každoročně si objednává asi 150 vakcín. „Někdy to ani nevyužiju, ale dá se říct, že těch 130 lidí proočkuju. Nyní jsem si objednal 200 a v případě zájmu to budu řešit dál," uvedl Procházka.

Chodí k němu přes 2300 pacientů, očkovanost proti chřipce je obvykle malá. „Je asi pět procent, přitom by měla být 15 a klidně i 30 procent," míní Procházka. Dodal, že se zúčastnil i předsednictva výboru praktických lékařů. „Bavili jsme se tam o tom a máme příslib zvýšení dodávek. Firmy, které to dodávají, budou dodávky navyšovat, takže předpokládám, že vakcín bude dostatek," uvedl.

Nejpozději do půlky října by měli mít lékaři v ČR k dispozici 850.000 dávek vakcín proti chřipce, což je o třetinu víc než loni. Svaz zdravotních pojišťoven informoval, že podepsal smlouvy s dodavateli, kterými jsou společnosti Sanofi a Mylan.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky očkování, chřipka, vakcína, Ivo Procházka, Jedovnice, Brno, Jihomoravský kraj, Sanofi, Mylan, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S blížícím se podzimem a možnou druhou vlnou koronaviru stoupá zájem o očkování proti chřipce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.