Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Město bude posuzovat čisticí systémy vody na přehradě

Během posledních dvou let město využívá speciální čisticí systém, který udržuje vodu na Brněnské přehradě čistou. Na zlepšování kvality vody město spolupracuje s Jihomoravským krajem a Povodím Moravy. Nyní systém čeká nová projektová dokumentace.

V Brněnské přehradě je momentálně umístěno 15 míchacích a 5 aeračních věží. K renovaci systému je třeba nutné posoudit, jak funkční je stávající systém. Nová projektová dokumentace potom rozhodně, jestli je třeba některé aerační věže nutné měnit za míchací, nebo je čištění dostačující. 

Všechny tyto varianty se zváží z hlediska náročnosti změn, předpokládané výše potřebných finančních prostředků na samotnou realizaci a ekonomiky provozu. Například v loňském roce stál provoz 4,9 milionu korun. Výše částky se však může lišit v závislosti na počasí.

Město udržuje přehradu už 10 let

Krom roku 2018, kdy Brno zachvátily abnormálně vysoké teploty, se od roku 2010 daří přehradu držet čistou. I tak se ale najdou místa, kterým by mohl čisticí systém prospět. Jedním z nich je například Rakovecká zátoka.

Město na veřejnou zakázku na výběr zhotovitele a zpracování projektové dokumentace vyčlenilo 1,3 milionu korun vč. DPH. Veřejná zakázka bude hrazena z finančních prostředků města Brna s tím, že v současné době probíhají jednání o možnosti jejího spolufinancování i ze strany Jihomoravského kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brno.cz

Štítky přehrada, Brno, čištění, voda, léto, Brněnská přehrada, projektová dokumentace, Jihomoravský kraj, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město bude posuzovat čisticí systémy vody na přehradě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.