Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nonstop centrum končí. V době koronaviru pomohlo téměř stovce lidí bez domova

Centrum pro osoby bez přístřeší, které vzniklo 17. dubna v areálu u Anthroposu, v sobotu končí svou činnost. Diecézní charita Brno zajišťovala po čtyři měsíce jeho nepřetržitý provoz a do dnešního dne v něm pomohla téměř stovce klientů.

Lidé bez přístřeší byli v době pandemie jednou z nejvíce ohrožených skupin. Centrum na místě bývalého sportovního areálu u Anthroposu jim nabídlo bezpečný nocleh, pravidelnou stravu, prostor pro osobní hygienu, zdravotní péči a poradenství. Do činnosti centra se zapojilo osmnáct zaměstnanců Diecézní charity Brno, která zajišťovala nepřetržitý provoz centra od jeho vzniku 17. dubna až do 15. srpna, kdy centrum končí. V provozu dále zůstávají další dvě kontaktní centra, které zřídilo město během koronaviru, a to ve Vlhké ulici a v židenických kasárnách.

Centrum pomohlo devadesáti lidem bez přístřeší

Cílem center bylo, aby se zamezilo rozšíření nákazy koronavirem mezi bezdomovci. „Od počátku jsme si uvědomovali, že pro řadu lidí v krizi bude nástup pandemie znamenat velké ohrožení. Provozováním centra jsme všem potřebným chtěli nabídnout šanci na bezpečí i pomoc v nejistých chvílích letošního jara,“ vysvětlil ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman. S chodem centra pomáhalo také 41 dobrovolníků. Tři z nich se v průběhu času stali stálými pracovníky centra. „Jsem bývalý narkoman a dva roky jsem byl na ulici. Teď mám práci i bydlení. V patnácti letech jsem uvěřil a od té doby nemůžu být bez lidí. Musím s nimi být a pomáhat jim,“ řekl jeden z dobrovolníků.

Centrum fungovalo od 17. dubna. Původní kapacita 40 osob se postupně zvýšila na 50 a celou dobu byla naplněná. Během čtyř měsíců na místě našlo zázemí devadesát klientů. Jedním z nich byl Jiří Drapan. „Bylo to tady super, hodně mi to pomohlo. Mohl jsem mezitím chodit do práce a věnovat se jiným věcem. Hlavně jsem využíval možnost spaní a společenských aktivit, občas jsme si zahráli fotbal. Určitě mi to tady bude chybět,“ řekl. Většina lidí byla ubytována ve stanech nebo dočasných přístřešcích. Charita jim vydávala třikrát denně stravu. Lidem byly k dispozici také roušky a možnost výměny oblečení.

Někteří teď dostanou startovací byty

Klienti mohli využít poradenství a pracovníci charity všem nabídli pomoc s řešením jejich situace a hledáním bydlení. „Obyvatelé centra postupně odcházeli na ubytovny, do azylových domů nebo nocleháren. Někteří se vraceli domů k rodinám. Klienti měli možnost zapojit se do programu Prevence bezdomovectví, který nabízí startovací byty,“ popsala tisková mluvčí charity Simona Císařová. Celkem pět lidí se dostalo do výběru pilotního programu brněnského magistrátu Druhá šance, díky kterému získají tři byty a následující podporu pracovníků Terénní služby sv. Františka.

Diecézní charita Brno je církevní nezisková organizace, která ročně pomůže 58 tisícům lidí v nouzi na celém území Jihomoravského kraje a části kraje Vysočina. Navazuje na činnost charity, která fungovala od roku 1922 až do jejího zrušení v roce 1959. Znovu ji obnovil v 1992 brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Charita pomáhá seniorům, lidem bez přístřeší, rodinám a ohroženým matkám, lidem s mentálním postižením a autismem nebo sociálně znevýhodněným osobám.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky centrum, Anthropos, bezdomovci, charita, koronavirus, COVID-19, Brno, Diecézní charita Brno, Vojtěch Cikrle, Oldřich Haičman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nonstop centrum končí. V době koronaviru pomohlo téměř stovce lidí bez domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.