Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Blízké setkání vesmírného druhu. Na Kraví hoře v Brně se k sobě tulí modely Země a Měsíce

Měsíc a Země vedle sebe? To není sen, to je brněnská Hvězdárna. Každé odpoledne nafouknou v parku na Kraví hoře realistické modely obou těles. Vesmírnou podívanou si mohou návštěvníci užít ode dneška až do pátku. Pokud ji nezhatí špatné počasí. Hvězdárna proto každý den dává vědět, kdy a jestli vůbec budou nafukovat.

Jsou vám povědomé?

Se Zemí i Měsícem v desetimetrových rozměrech se Brňané už mohli potkat v nedávné době. První přišel na svět model Měsíce – Lunalón. Ten měl podle tvůrců u lidí obrovský úspěch. Tak pro něj vyrobili ještě kamarádku Zemi – Terralónu, která se setkala s podobným ohlasem. Současná akce vystavení obou zaráz je tak logickým krokem.

„S ohledem na skutečnost, jaký budí každý z nafukovacích modelů zájem, jsme si řekli, že Zemi s Měsícem dopřejeme jedno mimořádně blízké setkání, ke kterému by v reálném vesmíru nedošlo,“ usmívá se zástupce ředitele Hvězdárny Jan Píšala.

Ve dvou se to lépe táhne

Nápad vzešel ze spolupráce Hvězdárny a společnosti VISUALOVE. Partnery jsou už od roku 2015 a klape jim to zjevně ukázkově. Vše začalo před zmiňovanými šesti lety na projektu Svátek světla k zimnímu slunovratu. „Za tu dobu už máme od Hvězdárny důvěru a můžeme realizovat naše nápady,“ vysvětluje za společnost VISUALOVE Jan Machát.

Společně stvořili český unikát. „V rámci České republiky jsme byli bezesporu první, kdo se do podobně obřích nafukovacích modelů vesmírných těles pustil. V zahraničí se ale pár podobných počinů objevilo ještě před námi. A naopak, z doslechu víme, že jsme se stali inspirací pro jiné,“ vysvětluje Píšala, jak se věci mají s inspirací.

Proč tohle všechno?

Cílem akce je podle Macháta příležitost pro rodiny i přátele vyrazit ven a zažít netradiční zážitek. „V dnešní době, kdy se lidé spíše dívají do obrazovek počítačů, či mobilů jsou skutečné zážitky opravdu důležité,“ domnívá se. Každý se prý také chce s vesmírnými obry vyfotit. „A tak vzniklo nejfotografovanější místo v Brně,“ dodává Machát. 

Podle Píšaly je cílem modelů přitáhnout pozornost k obloze. Ať už té zprostředkované Hvězdárnou, nebo opravdové nad námi. Dle jeho slov by také rádi netradičním způsobem oživili prostor Kraví hory.

Na koupaliště a pak do vesmíru

Modely přilákaly i mladého otce Pavla Antonína. S dcerkou vyrazil na blízké koupaliště a pak do parku za astronomickými obry. Nápad si pochvaluje, „je to super,“ hodnotí nadšeně. Líbí se mu, že někdo přišel s myšlenkovou takové oslavy Země i Měsíce.

Obdivuje ale i náročnost příprav. „Že to dokážou opravdu takhle nainstalovat. To musí být fakt těžké. Jenom kolik lidí kolem toho stojí,“ říká a hlavou kýve k alespoň desítce lidí, kteří kolem modelů pracují. Ti nafukovací práce dokončují těsně před třetí hodinou odpolední. Poslední kolíky zatlučeny hluboko do země, provazy jistící modely pevně napnuté. Park na Kraví hoře tak čeká už jen na astronomie chtivé návštěvníky.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brněnská hvězdárna, vesmír, astronomie, modely, park Kraví hora, hvězdárna, Země, Kraví hora, Měsíc, Brno, Pavel Antonín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blízké setkání vesmírného druhu. Na Kraví hoře v Brně se k sobě tulí modely Země a Měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.