Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Průměrný věk života se na jižní Moravě výrazně zvýšil. Ženy daleko častěji oslaví osmdesátku

Lidé žijící na jižní Moravě se za poslední léta dožívají vyššího věku. Zatímco ženám se pravděpodobná délka života průměrně zvýšila o tři roky, mužům téměř o čtyři. Nejvyššího věku by se muž mohl dožít v okrese Brno-město, a to 77,27 roku, žena pak v okrese Vyškov, a to 82,8 roku.

Naděje dožití neboli střední délka života značí průměrný počet let, který má člověk v určitém věku ještě naději prožít. Údaje pocházející z tabulek úmrtí se za jednotlivé okresy pro zpřesnění výsledků zpracovávají z průměrů pětiletých období, aktuálně tedy z let 2015-2019.

Přestože se pravděpodobná délka života v okresech kraje průměrně zvýšila více u mužů než žen, stále je to žena, kdo se v průměru dožívá vyššího věku.

Pokud muži žijící v Jihomoravském kraji v roce 2019 dovršili 65 let, mají před sebou v průměru ještě minimálně 16 let života. Ženy z okresů kraje ve stejném věku pak nejméně 20 let," uvedl Karel Adam z Krajské správy České statistického úřadu v Brně.  

Ve srovnání se zbylými okresy České republiky jsou nejvyšší hodnoty naděje dožití u mužů z Brna-města i žen z okresu Vyškov na šestém místě. Nejnižší pravděpodobný věk dožití je u mužů i žen v okrese Most, kde se muž může dožít průměrně 73,1 roku a žena 78,9.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Ovsík / POTMĚ

Štítky naděje dožití, věk, senioři, Jihomoravský kraj, Vyškov, okres Brno-město, Karel Adam, Český statistický úřad, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vaclav Cerveny

Vidíte, co dokáže Babiš? To za ODS nebylo!

Středa, 5. srpna 2020, 19:06Odpovědět

Petr Dvořák

Znám pár lidí přes osmdesát. Že by si to většinou nějak užívali, to tedy rozhodně říct nelze.

Středa, 5. srpna 2020, 06:01Odpovědět

Průměrný věk života se na jižní Moravě výrazně zvýšil. Ženy daleko častěji oslaví osmdesátku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.