Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Slimáci ničí zahrádkářům úrodu. Zkuste pivo nebo hlístice, radí odbornice

Kvůli nedávným vydatným dešťům zahrádkáři po celé republice bojují se slimáky a plzáky, kteří dokáží zdemolovat celou úrodu. Největší škody působí plzák španělský, který likviduje vše včetně okrasných rostlin.

Vlhké léto škůdcům svědčí

S invazí slimáků a plzáků teď bojují zahrádkáři po celé republice. Po nedávných vydatných deštích se totiž škůdci přemnožili. Mnohdy navíc dokáží zdemolovat celou úrodu. „Lidé by měli ze zahrádek odstranit nepotřebné nádoby a další úkryty, ve kterých je vlhko a slimáci tam mohou přečkat pro ně nepříznivé období," doporučila Eva Hrudová z Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství Mendelovy univerzity.

Pomohou hlístice či pivo, vysypávání cestiček kuchyňskou solí raději nezkoušejte

Zahrádkáři s plzáky a slimáky bojují všemožně. Někteří používají různé chemické prostředky nebo na ně sypou sůl. Vysypávání cestiček kuchyňskou solí ale podle rostlinolékařky Hrudové spíš poškozuje půdu. Vhodnou obranou jsou podle ní hlístice, které dokážou parazitovat v tělech slimáků. „Slimáky aktivně vyhledají, namnoží se v nich a postupně je usmrtí," vysvětlila Hrudová. Ke zjišťování výskytu lze použít i pasti do nichž se jako návnada dává pivo. Ne vždy je ale tato metoda účinná. „Minulý rok mi k hubení slimáků pivo fungovalo, tenhle rok mám nejspíše abstinenty," sdělila pobaveně zahradnice Marcela Kupilíková. 

Zahrádkářka: Každodenně sesbírám stovky slimáků

Většina lidí však dává přednost vysbírávání škůdců. „Máme druhým rokem zahradu, která byla léta neudržovaná. Slimáků každý večer sesbírám stovky a bez přehánění jsem sebrala i víc než dva tisíce. Je to šílené, opakovaně jsem vysázela okurky, cukety, melouny, cibuli a hrách. Z paprik máme jen lodyhy. Neroste nám skoro nic, protože slimáci neustále vyhrávají. Utěšuju se jenom tím, že jednou se snad stav omezí, když vytrvám," postěžovala si na agresivitu slimáků zahradnice Marie Součková, které škůdci zdemolovali témeř celou úrodu. 

Na škůdcích si pochutnají indičtí běžci

Další variantou v boji proti škůdcům jsou indičtí běžci, plemeno kachny domácí. Jedná se poměrně o nenáročné tvory, kteří svým pohybem připomínají tučňáka. „Chovám celkem pět běžců a musím říci, že jsou k nezaplacení. Ani jeden slimák. Do záhonů lezou jen když v nich uvidí slimáka. Za mě jsou to nejlepší pomocníci v boji proti škůdcům," podělila se se svými zkušenostmi s chovem indických běžců Zuzana Maťusová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky slimáci, zemědělství, úroda, slimák, pivo, škůdce, indický běžec, Mendelova univerzita v Brně, Marie Součková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slimáci ničí zahrádkářům úrodu. Zkuste pivo nebo hlístice, radí odbornice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.