Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dárců krve je nedostatek. Brněnský projekt má za cíl to změnit

Počet dárců krve dlouhodobě klesá. Podpořit dobrovolné dárcovství chce kampaň Darujme krev pro Brno. V rámci projektu se bude v září konat Běh na krev na Kraví hoře. S organizátory kromě města spolupracují také brněnské nemocnice.

Upozornit na nedostatek krve a povzbudit obyvatele k dárcovství chce projekt Darujme krev pro Brno. V průběhu celého následujícího roku organizátoři pořádají několik aktivit, které kromě rozšíření širšího povědomí o transfuzi mají také podporovat obyvatele ve zdravém životním stylu. Krev dlouhodobě daruje Jan Pikna. „Řídím se pravidlem, když můžu, tak pomůžu. Od malička vyrůstám v křesťansko-skautském světě, kde je pomoc ostatním na prvním místě. Ve skautském slibu jsem se zavázal, že duší i tělem budu připravený pomáhat vlasti i bližním. Tohle je moje služba tělem,“ vysvětluje své motivace.

Chybí několik desítek tisíc dárců

Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v nemocničních zařízeních transfuzní služby loni registrováno téměř 257 tisíc lidí, 212 tisíc z nich aspoň jednou darovalo krev. „V posledních pěti letech dochází k systematickému poklesu počtu registrovaných dárců. Každoročně z evidence přirozeně odchází zejména z důvodu překročení věkové hranice nebo zdravotních omezení kolem 6 až 8 procent osob, které je třeba průběžně nahrazovat. Je znepokojující, že průměrný věk se pomalu zvyšuje, proto je třeba obracet se zejména na mladou populaci,“ zdůraznil Kryštof Berka z ministerstva zdravotnictví. Prvodárců bylo třicet tisíc. „Podle doporučení Společnosti pro transfuzní lékařství by mělo v Česku být ideálně kolem 300 tisíc dárců krve, registr by tak měl zahrnoval asi 3 procenta populace země. Bylo by tedy potřeba, aby byl počet evidovaných dárců mnohem vyšší,“ přiblížila primářka Krevní banky Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA) Jarmila Celerová.

Nedostatkové jsou skupiny A, 0 a B

Odběrové centrum FNUSA vzniklo na podzim loňského roku. K dosažení soběstačnosti by potřebovalo kolem 10 tisíc odběrů ročně, dárců je však nedostatek, a tak musí krev pro své pacienty nakupovat. Nejvíc nedostatkové jsou skupiny A, 0 a B negativní. „Krev je jedna z mála tekutin, které stále nejdou vyrobit uměle, a ve zdravotnictví je nenahraditelná. Proto věřím a doufám, že se v Brně a okolí najde dost lidí, kteří se ji rozhodnout darovat. Mohou tím zachránit nejeden lidský život,“ řekl ředitel FNUSA Vlastimil Vajdák. Dárci se mohou stát lidé, kteří dosáhli plnoletosti, váží aspoň 50 kilogramů a netrpí žádnou závažnou chronickou nemocí. Pomoci můžou až čtyřikrát v roce. „Den předtím je nutné hodně pít a dodržet mírnou dietu. Samotný odběr prakticky nebolí, sestřičky jsou profesionálky. Trvá asi 5 až 10 minut a odebírá se kolem 450 mililitrů. Potom je dobré ještě chvíli posedět, protože tělo může být zesláblé,“ popsal Pikna.

Ambasadorem je lezec Adam Ondra

Kromě FNUSA se do projektu zapojila také Fakultní nemocnice Brno a město Brno. „Každý z nás se může dostat do situace, kdy bude potřebovat okamžitou a nezištnou pomoc od jiného člověka. Komplikovaný porod, autonehoda, operace; kromě lékařů je v těchto chvílích nezbytný i dárce krve, díky kterému může pacient přežít,“ řekla primátorka Markéta Vaňková. Tvářemi kampaně jsou bývalá tenistka Lucie Šafářová a lezec Adam Ondra. „Je lehké být jakožto ambiciózní sportovec příliš zahleděný do sebe a nevnímat svět okolo. Ale dělá to, čemu se věnuju, svět nějak lepší? Možná v určitých ohledech, ale darování krve může učinit téměř každý z nás a někomu tím jasně a hmatatelně pomoci,“ vysvětlil lezec.

Běh na krev má namotivovat celé rodiny

Právě poukaz do lezeckého centra Adama Ondry vyhrají nejrychlejší běžci závodu Běh na krev. Konat se bude 12. září na Kraví hoře a poběží se ve třech kategoriích podle věku. Hlavní trasa je dlouhá pět kilometrů. „Jednou z významných podmínek pro darování krve je dobré fyzické zdraví, podle toho i sestavujeme jednotlivé aktivity,“ přiblížila organizátorka Iva Koudelková. Akce včetně doprovodného programu je proto koncipována tak, aby motivovala a zapojila celé rodiny do připravených sportovních aktivit. Zájemci se mohou přihlásit na webových stránkách až do konce prázdnin. „Není náhodou, že se událost koná právě v září, na kdy připadá 99. výročí úmrtí Jana Janského, lékaře a objevitele čtyř krevních skupin,“ nastínil náměstek primátorky Petr Hladík. I další z plánovaných aktivit se budou vztahovat k významným dnům jako je výroční den narození doktora Janského nebo Světový den dárců krve.

Pomoc někdy může potřebovat každý

Jan Pikna daroval krev od jeho osmnáctin už osmkrát. Letos začal nově darovat krevní plazmu. „Od srpna 2019 jsem také v registru dárců kostní dřeně, kam jsem se nechal zapsat při vstupu do armády,“ řekl. Za posledních pět let tak pomohl už deseti lidem. Dárcovství by všem doporučil. „Každý, kdo splňuje podmínky darování a nedělá se mu špatně z krve a jehel, by to měl určitě zkusit. Člověk nikdy neví, kdy bude sám potřebovat pomoc,“ uzavřel Pikna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Viktorinová, pixabay.com, Facebook / Dárce krve FN Brno

Štítky krev, dárcovství, krevní banka, běh na krev, závod, darujme krev pro brno, dárce krve, projekt, Brno, Jan Pikna, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Kraví hora, Adam Ondra, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jan Janský, Lucie Šafářová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vaclav Marcol

Asi by mohly mít transfuzní stanice delší otevírací dobu třeba od 8:00 do 20:00 a mohlo by být otevřeno i v sobotu . Dostatek parkovacích míst zdarma a kvalitní občerstvení by mělo být samozřejmostí. Určitě by měly transfúzní stanice mezi sebou spolupracovat a neodmítat dárce z kapacitních důvodu . Pokud je někde přebytek dárců a jinde nedostatek krve, mělo by se dát přepravit krev z míst ,kde je dárců přebytek.

Pondělí, 10. srpna 2020, 13:45Odpovědět

Dárců krve je nedostatek. Brněnský projekt má za cíl to změnit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.