Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

PŘEHLEDNĚ: Poplatky za odpady v Brně. Jak, kdy a kdo všechno musí platit?

PR článek

Kvůli koronaviru letos Brno posunulo termín platby ročního poplatku za svoz komunálního odpadu na konec srpna. Ještě před začátkem školního roku by tak měl mít každý Brňan v kolonce “zaplatit odpad” úspěšně odškrtnuto. Město přitom za poctivé dodržení povinnosti už několik let odměňuje, Brňané tak mohou získat dotaci ve výši 1425 korun na roční elektronickou šalinkartu. Povinnost platit za odpad se vztahuje na většinu obyvatel. Existují však výjimky a různé způsoby platby. Přinášíme proti podrobný přehled, koho se poplatky týkají, kdy, proč a kolik mají lidé za komunální odpad letos platit.

Částka za odpad se v Brně už léta nemění

Proč se vlastně poplatky za komunální odpad platí? Důvod je jednoduchý - aby se obyvatelé netopili v odpadcích, které při běžném životě vyprodukují. Ruku v ruce s čistým a přívětivým prostorem k životu tak jde zajištění funkčního systému odpadového hospodářství.

SAKO Brno každý rok zpracuje zhruba 100 tisíc tun odpadu. Na skládce skončí 3% z velkového objemu, 97% odpadu energeticky a ekologicky zpracuje. Každoročně přitom stoupá poměr tříděného vůči komunálnímu (směsnému) odpadu.

Obce si pro tyto účely zřizují městské firmy nebo najímají externí společnosti. V Brně se o veškeré odpadové hospodářství stará městská společnost SAKO. Každá obec si přitom určuje vlastní výši ročního poplatku. Ta je limitována zákonem a počítá se podle stanovené rovnice, přičemž v Brně by poplatek mohl být ještě vyšší  (v průměru o sto korun).  

Brňané platí za komunální odpad částku ve výši 670 korun. Tato částka se přitom nezměnila od roku 2013. 

Odpadové hospodářství má v Brně na starosti městská společnost SAKO. Díky moderním technologiím ekologicky zpracuje až 97% odpadu, foto: SAKO Brno

Senioři nad sedmdesát, děti do čtyřech let

Koho se tedy platba za odpad týká? Jednoduše řečeno: všech, kteří nejsou od platby osvobozeni některou ze stanovených výjimek. O jaké výjimky se jedná? 

Od letošního roku nemusí z rozhodnutí zastupitelstva platit senioři nad 70 let (včetně těch, kteří v roce 2020 sedmdesátého roku věku teprve dosáhnou). Osvobozeni jsou nově také děti do čtyřech let věku (tedy spíše jejich rodiče). Pokud dítě v roce 2020 dosáhne čtvrtých narozenin, poplatek za něj být odveden musí. Výjimka začíná u třetího a dalšího následujícího dítěte v rámci jedné domácnosti. Ti jsou osvobozeni od poplatků až do věku 15 let.

Poplatky za odpad nemusí platit také obyvatelé chráněných bydlení, domovů osoby se zdravotním postižením, domovů pro seniory apod.

Poplatek za odpad je v Brně odpuštěn také majitelům objektů, které jsou určeny pouze k rekreaci. Upomínka domů nepřijde ani lidem, kteří mají přihlášené trvalé bydliště na některém z brněnských úřadů

Naopak platbě se nevyhnou vlastníci bytů a domů, pokud v nich není hlášena osoba, a to bez ohledu na věk vlastníka. Vlastník bude platit i vícekrát podle počtu vlastněných nemovitostí v Brně a bez ohledu na to, zda již platí jako osoba s hlášeným pobytem v Brně

Čeští studenti s trvalým bydlištěm mimo Brno platit nemusí, zahraniční ano

Pro české občany je poplatek za komunální odpad pevně svázán s místem trvalého bydliště. Lidé, kteří v Brně žijí například v podnájmu a nemají zde přihlášené trvalé bydlení, poplatek Brnu neplatí. V moravské metropoli může v tomto ohledu jít o tisíce studentů. 

Oproti tomu ohlašovací povinnosti o pobytu na území České republiky a tím pádem i k přihlášení se k platbě za komunální odpad mají ze zákona všichni cizinci, kterým byl buď povolen trvalý pobyt nebo na území České republiky alespoň  přechodně pobývají po dobu delší než 3 měsíců. Platí i žadatelé o azyl, žadatelé o dočasnou ochranu nebo cizinci, kterým byla ochrana již udělena.


Platit za odpad musí v Brně i zahraniční studenti, často o tom ale neví. Město bude vymáhat peníze i zpětně za několik let studia

Povinnost platit komunální daň mají všichni zahraniční studenti v Brně už šest let. Až letos ale začal magistrát rozesílat cizincům výzvy k zaplacení. Studenty tak čeká doplácení daně za celou dobu svého studia, přičemž většina o povinnosti...


V praxi to znamená, že za komunální odpad v plné výši musí platit i všichni studenti ze Slovenska a dalších zemí EU, kterých jsou v Brně tisíce.  Celá řada z nich přitom neměla o této povinnosti ani tušení. Až v roce 2019 totiž Brno dostalo přístup k přesným údajům o pobytu zahraničních studentů a začalo jim postupně rozesílat upozornění na povinnost uhrazení platby za odpad, a to nejen za aktuální rok, ale za celé období jejich studijního pobytu. Slovenští studenti však mohou být na druhou stranu při studijním pobytu v České republice osvobozeni od platby poplatků za odpad ve své domovině.

Pro nejlepší možnou informovanost ohledně poplatků za odpad se mohou lidé přihlásit k odběru informačních e-mailů, které magistrát posílá zhruba čtyřikrát do roka.
 

Hlásit každou změnu

Aby mělo město přehled o správném stavu věcí týkajících se plateb za odpad, vzniká lidem v určitých situacích tzv. Ohlašovací povinnost. Ta se týká například rodičů, kteří mají nárok na osvobození pro třetí a další dítě v domácnosti, a to každý rok. Ohlašovací povinnost se vztahuje i na nabytí nemovitosti, která podléhá zpoplatnění (tedy nejde například o rekreační objekt) nebo naopak na situace, kdy člověk žádá o osvobození od platby poplatků.

 Ohlašovací povinnost lze splnit vyplněním online formuláře na městském webu. 

Jednoduše přes portál, bankovním převodem, poukazem nebo osobně

Způsobů, jak uhradit poplatek za odpady, je v Brně několik. Nejjednodušším a vůbec nejpopulárnějším způsobem je platba online prostřednictvím městského portálu BrnoiD, na kterém si  mimochodem lze vyřídit i mnoho dalších záležitostí - od rezidentního parkování přes sportovní služby až po vstupenky do divadla.

Druhou možností je platba bankovním převodem na účet: 111220022/0800 a jako variabilní symbol uvést rodné číslo poplatníka. V případě, že chce poplatník uhradit platbu za více lidí najednou, musí vyplnit online formulář.

Poplatek je možné uhradit i poštovní poukázkou. Poštovní poukázky s předtištěným číslem účtu jsou k dispozici na všech kontaktních místech Magistrátu, na úřadech městských částí a na pracovišti správce poplatku. Jako variabilní symbol opět uvést rodné číslo poplatníka.

V roce 2020 je třeba uhradit poplatek za komunální odpad nejpozději do 31. srpna.

Pokud chce člověk uhradit jednou poukázkou poplatek za více osob, musí oznámit jména, data narození a adresu osob, za které platí, na adresu správce poplatku: Magistrát města Brna, Odbor životního prostředí, Oddělení správy poplatku, Kounicova 67, 601 67 Brno.

Kdo přeci jen preferuje osobní návštěvu, musí se zastavit na adrese Šumavská 35 a zamířit do budovy C. Vzhledem ke skutečnosti, že majitelé budovy od zimy marně bojují s rozbitou klimatizací, na místě se mohou tvořit fronty a město proto doporučuje bezhotovostní uhrazení poplatku.

Za platbu přes portál o třetinu levnější šalinkarta

Dotaci na šalinkartu mohou získat i vlastníci nemovitostí v Brně, za které odvádí poplatek, a přitom mají pobyt mimo město Brno. Stejně tak cizinci, kteří v Brně pobývají, mají zde hlášen pobyt nebo zde bydlí za účelem práce nebo studia.

Online platba je bezpochyby nejjednodušší a nejpohodlnější variantou. O stále vzrůstající oblibě bezhotovostní platby vypovídají i statistiky. Zatímco v roce 2015 hradilo poplatky fyzicky na pokladně přesně 50% poplatníků, v roce 2019 už to bylo jen 32% a během letošního roku zavítalo na pokladnu jen 10% plátců. Devět z deseti lidí tak volí buď cestu bankovního převodu nebo portál BrnoiD.

Právě poslední zmíněná možnost platby navíc nabízí jeden velmi příjemný bonus. Město ve snaze motivovat občany k platbě za odpady včas a prostřednictvím portálu BrnoiD přispívá občanům na roční šalinkartu. V případě včasné platby si mohou Brňané zažádat o dotaci ve výši 1425 korun, na roční elektronickou šalinkartu. Jen v minulém roce tuto možnost využilo téměř 37 tisíc lidí.

Další informace o poplatcích za komunální odpad lze nalézt na webových stránkách města.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, poplatky, komunální odpad, brnoid, SAKO Brno, podmínky, odpad, poplatek, platba, Česko, SAKO, Evropská unie, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLEDNĚ: Poplatky za odpady v Brně. Jak, kdy a kdo všechno musí platit?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.