Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Kapsule nově zdobí Galerii Šilingrák

Bronzové dílo s názvem Kapsule nahradilo v Galerii Šilingrák hejno žraloků od výtvarníka Michala Gabriela, které bylo na místě od března minulého roku. Kapsuli vytvořil umělec Tomáš Medek. Při vytváření plastiky se inspiroval přírodou.

Galerie Šilingrák dnes odtajnila nové dílo, které bude zdobit výstavní místo pod širým nebem minimálně do března příštího roku. Bronzová plastika s názvem Kapsule, kterou vytvořil sochař Tomáš Medek, má připomínat exotický plod. „Inspiruji se přírodou. Hodně sleduji přírodní objekty i pod mikroskopem, protože se díky tomu otevírá obrovská škála struktur. Ty pak používám na povrchu objektů, díky kterým se vytváří ten pohled dovnitř, přes strukturu,“ vysvětlil výtvarník.

Náročnější instalace

Nové dílo následuje po trojdílném sochařském cyklu Země – voda – vzduch. V roce 2017 v galerii vyrostlo hejno ptáků, o rok později je nahradila smečka šelem. Cyklus uzavřela instalace několika žraloků. Všechna tři sousoší vytvořil Michal Gabriel. Právě ten doporučil umělce Medka. „Doufám, že se to stane tradicí, kdy každý vystavující výtvarník doporučí svého následovníka,“ vyjádřil se starosta Brna-středu Vojtěch Mencl. Kurátor Martin Dostál se domnívá, že jde o náročnější instalaci. „Umělec se zabývá plastikou, která není figurální ani zvířecí, ale veskrze abstraktní, takže možná není tolik srozumitelná pro všechny obyvatele,“ popsal Dostál.

Kapsule.

Vybrat současnou plastiku pomohli zástupcům radnice Brno-střed také organizátoři mezinárodního sochařského festivalu Sculpture line. „Jsem rád, že se nám dnešní instalaci podařilo připravit, přestože nám to zkomplikovala současná situace,“ dodal Mencl. Dosud se díla obměňovala vždy na přelomu března a dubna, letos vlivem koronaviru došlo k vernisáži o několik měsíců později. Na odhalení objektu se přišla podívat studentka Eliška Zemanová. „Sochy ve volném prostoru mám opravdu moc ráda. Je to příjemný způsob, jak seznámit širokou veřejnost s uměleckým projevem 21. století,“ řekla.

3D technologie pomáhají s realizací

Tomáš Medek se narodil v roce 1969. Vystudoval sochařství na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, kde od roku 1998 působí jako odborný asistent. V roce 1997 absolvoval stáž v kanadském Halifaxu na Nova Scotia College of Art and Design. Vytváří dokonale řemeslné objekty s promyšleným konceptem. Zabývá se také novými 3D technologiemi a je vedoucím 3D Studia. „Tyto technologie mi pomáhají realizovat to, co chci. Právě plastika Kapsule je celá vymodelovaná v počítači,“ řekl Medek.

Tomáš Medek, autor díla.

Galerie Šilingrák vznikla z iniciativy městské části Brno-střed před třemi lety. Na místě jsou instalace sochařských realizací jak od známých umělců, tak i teprve začínajících studentů. Vystavené expozice se jednou za rok obměňují.

FOTO: Kapsule nově zdobí Galerii Šilingrák

Čtvrtek, 23. července 2020, 19:40

FOTO: Kapsule nově zdobí Galerii Šilingrák
FOTO: Kapsule nově zdobí Galerii Šilingrák

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky galerie Šilingrák, sochařství, expozice, výstava, galerie, plastika, Tomáš Medek, Michal Gabriel, instalace, technologie, Martin Dostál, Vojtěch Mencl, Brno-střed, příroda, žraloci, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Kapsule nově zdobí Galerii Šilingrák  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.