Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zájem o dotace na zelené střechy je v Brně velký, město prodlužuje termín pro podání žádostí

Zájem o dotace na zelené střechy je v Brně velký. Město letos i kvůli koronaviru prodloužilo možnost podávat žádosti o příspěvek, zatím nestanovilo závazný termín do kdy lze o dotace žádat. Peníze lze použít na vytvoření zelené střechy na rodinných a bytových domech. Žadatelé mohou stejně jako loni využít dohromady 20 milionů korun. Původně měl termín pro podávání žádostí vypršet na konci letních prázdnin, uvedla Radka Loukotová z tiskového oddělení magistrátu.

Lidé mohou využívat i obdobný program pro zadržování dešťové vody. Oba programy jsou součástí výzvy Připrav Brno, pomocí níž chce město do roku 2030 snížit emise oxidu uhličitého aspoň o 40 procent.

Město prodlouží termín pro podání žádostí

O dotaci na zelenou střechu si mohli Brňané zažádat poprvé loni. „Radní udělili přes 100 příslibů na dotace a ještě v témže roce bylo 22 projektů dokončeno," řekla Loukotová. Žadatelé mají od příslibu na stavbu 18 měsíců. „Zájem je i v letošním roce stále velký, zatím bylo uděleno 19 příslibů za tři miliony korun, přestože na jaře se tempo podávání žádostí pozastavilo. Město chce zájemcům vyjít vstříc, proto lhůtu pro odevzdávání žádostí letos prodlouží. Informace o novém termínu se objeví na stránce ekodotace.brno.cz," uvedla Loukotová.

Dodala, že největší zájem je o extenzivní typ střechy s rozchodníkovými koberci. Tento druh zelené střechy je tvořen odolnou vegetací vyžadující minimální údržbu. Vyhledávaný je také program Nachytej dešťovku, kterým se Brno snaží motivovat k lepšímu hospodaření s vodou.

Eko-programy zavádí i jinde

Ekologické dotační programy mají své místo i v dalších jihomoravských městech. „Každoročně je vyhrazena částka minimálně čtyři miliony korun, ze kterých dotujeme například solární zařízení k ohřevu topné i užitkové vody," uvedla mluvčí hodonínského městského úřadu Petra Kotásková.

V Blansku ekologické aspekty zohledňují při investicích města. "V červenci začne přestavba kuchyně a jídelny největší blanenské školy, jejíž součástí bude právě zelená střecha," řekla mluvčí tamního městského úřadu Pavla Komárková. Vyškov či Břeclav obdobné programy nemají.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační fot, LIKO-S Slavkov

Štítky zelené střechy, dotace, město, dešťová voda, zelená střecha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o dotace na zelené střechy je v Brně velký, město prodlužuje termín pro podání žádostí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.