Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOUTĚŽ: Do útrob džungle nebo hlubin oceánů. Virtuální expedice brněnské zoo přenese návštěvníky na druhý konec světa

PR článek

Ocitnout se uprostřed africké savany, kde se u jezírka společně osvěžuje stádo slonů, žiraf a zeber. Být těmto úchvatným zvířatům na dosah ruky a přitom v bezpečí. Brněnská zoo letos otevřela novou virtuální expedici, návštěvníky přenese do hlubin oceánů, nekonečných polárních planin i do srdce džungle nebo savany. Pro jedinečný zážitek přitom lidé nemusí opustit centrum Brna.

S animátorkou Kristýnou už se známe ze zážitků v podobě krmení žiraf a setkání s tapíry. Tentokrát se však nepotkáváme pod Mniší horou, ale v samém srdci Brna - na Radnické ulici. Přesto jsme stále v brněnské zoo.

„Naše zoo má tento prostor pronajatý už několik let. Dříve zde byla výstava fotografií s názvem Ukradená divočina, kterou dnes mohou návštěvníci vidět na různých místech pod Mniší horou,” vypráví Kristýna.

Od letošní zimy našla na Radnické 9 místo nová expozice. Tentokrát ne fyzická, ale virtuální. Díky nejmodernější technologii dokáže návštěvníky přenést na druhou stranu zeměkoule, aniž by vytáhli paty z Brna. „Co se týče zoologických zahrad, je to středoevropský unikát,” usmívá se Kristýna.

Zaplavat si se žraloky, pohrát s ledním medvědem

Kouzlo virtuální reality je jednoduché: speciální, dobře utěsněné brýle se zabudovanými reproduktory vás přenesou z civilizace rovnou do přírody.

Pro smysly zprvu šok, v první minutě proto spíše zkoumáte nové možnosti, které vám virtuální realita nabízí: otáčíte se dokola (naštěstí sedíte na otočné židli), snažíte se rukou nahmatat větev nebo pohladit si zvíře. Po chvíli si vaše mysl zvykne a přijde na řadu skutečné objevování.

Virtuální expedice brněnské zoo nabízí tři filmy. Návštěvník se tak může podívat do hlubin oceánů, kde si zaplave se žraloky nebo majestátnými vodními želvami, do nekonečných polárních planin s roztodivnými rosomáky a mohutnými ledními medvědy, a pak do srdce pralesa nebo africké savany. Tam potká tváří v tvář například lví tlupu nebo se ocitne u jezírka, kde ho postupně obklopí žirafy, zebry a stádo slonů.

„V každém záběru je nějaká dominantní zvířecí postavička, jen musíte pátrat,” radí mi Kristýna. Opravdu. Tu k vám najednou přiběhne zvědavá opička, jindy zase vyrušíte pár velkých sobů v souboji. Filmy mají od devíti do dvanácti minut, po jejich konci se člověk může možná cítit trošku smyslově utahaný, o to však více plný všeho, co právě zažil.

Dopoledne s dětmi, odpoledne sami

Virtuální expedice není přitom zábava omezená věkem. Sám se o tom záhy přesvědčím. „Jéé, podívej, tady nalevo, no pojď sem, malej” zní z vedlejší místnosti, zatímco po první projekci dávám odpočinout smyslům.

Zvědavě nakouknu vedle a vidím tři starší sympatické dámy, z nichž se jedna naklání a pokouší hladit imaginární zvířátko, zatímco se její kamarádky rozhlíží po virtuální džungli.

„Nezřídka se stává, že ráno přijdou babičky nebo dědečkové s vnoučaty a odpoledne - když vrátí děti zpět rodičům - se vrátí ještě jednou sami, protože je ten zážitek zcela uchvátil,” usmívá se Kristýna.

Konference v netradičním prostředí a vzdělávací programy

Vedle virtuálních zážitků nabízí prostory na Radnické ulici ještě další překvapení. Těmi jsou místnosti s interaktivními obrazovkami. Jedna slouží jako konferenční místnost, třeba pro firmy, které preferují setkání v netradičním prostředí. 

Ta druhá je pak určena zejména pro školní kolektivy nebo příměstské tábory. Pro ty mají animátoři připravený speciální program. „Jde hlavně o projekty zaměřené na ochranu přírody​. Ze začátku se děti seznámí se zvířátky v jejich přirozeném, člověkem nedotknutém prostředí. A poté se smutnou podobou, do které se příroda dostává. Tedy s její postupnou devastací,” dodává Kristýna. 

„Děti závěrem formou hry učíme, jak bychom jako lidstvo i jednotlivci měli konat, abychom udrželi přírodu takovou, aby v ní mohla zvířata spokojeně žít,” vysvětluje Kristýna.

Poznat znamená milovat, milovat znamená chránit

Virtuální expedice tak není jen nápaditým rozšířením nabídky brněnské zoo. „Řídíme se mottem: poznat znamená milovat, milovat znamená chránit,” říká animátorka.

„Když se totiž člověk příjemnou formou seznámí s přírodou, je pravděpodobné, že k ní pocítí osobní vazbu a v budoucnu bude mít motivaci zajímat se o její ochranu.To je hlavní poselství celého projektu,” uzavírá Kristýna.

Soutěž o projekci ve Virtuální expedici brněnské zoo

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zoo brno, virtuální expedice, virtuální realita, vzdělávání, Zoologická zahrada Brno, džungle, příroda, žirafa, Brno, animátor, Mniší hora, Armagedon, soutěž, zebra, jezírko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Miloš

Soutěž je a bude neregulérní, protože ji ani nejste schopni správně připravit... adresa je totiž Radnická 6 a ne 9, jak mátě špatně uvedeno v textu, kterým se jistě čtenáři budou řídit...

Pondělí, 27. července 2020, 20:23Odpovědět

SOUTĚŽ: Do útrob džungle nebo hlubin oceánů. Virtuální expedice brněnské zoo přenese návštěvníky na druhý konec světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.