Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Průměrný Brňák ročně vyhodí 37 kilo potravin, nejméně se plýtvá na venkově

Průměrný Brňák ročně vyhodí až 37,4 kilo jídla. Nejvíce potravin končí v popelnicích na sídlišti, tady se průměr zvedl až na 53,6 kilo za rok. Nejméně naopak jídlo vyhazují obyvatelé venkova, a to zhruba 30 kilo. Mají totiž možnost lépe kompostovat nebo zbytky krmit zvířata, obdobně jsou na tom lidé ve vilových zástavbách, vyplynulo z výzkumu, na kterém spolupracovali odborníci z Mendelovy univerzity ve spolupráci s firmami SAKO Brno a Green SOLUTION.

Data, která se Mendelově univerzitě podařilo získat, je výsledkem unikátního šetření. Hlavním cílem tohoto projektu je najít způsob, jak ovlivnit spotřebitele, aby méně plýtvali jídlem. Sami Brňáci v dotaznících odhadovali, že ročně vyhodí maximálně 4 kilogramy potravin.

Odborníci testovali 900 domácností

Od loňského jara měřili odborníci z Mendelovy univerzity po celý rok v Brně skutečné množství vyhozených potravin. Z měření poté udělali rozbor odpadu z běžných popelnic v 900 domácnostech. Do projektu zapojili obyvatele jak ze sídliště, tak z vilové zástavby i venkova.

Projekt, na který výzkumný tým čerpá peníze z Technologické agentury ČR, však nemá za cíl pouze zjistit, kolik potravin se reálně vyplýtvá v domácnostech. Po zjištění těchto dat budou výzkumníci provádět experiment ve vybraných lokalitách a budou se pomocí různých intervenčních módů snažit změnit chování domácností a přimět obyvatele, aby méně plýtvali.

„Nyní jsme konečně schopni popsat chování brněnské domácnosti bez ohledu na sezonní a jiné výkyvy. Máme k dispozici velmi zajímavé údaje o obsahu „černých popelnic" – víme, kolik procent tvoří odpad spalitelný a nespalitelný, kolik je v popelnicích papírů a plastů či textilu, ale hlavní pozornost je věnována údajům o biologickém odpadu, který byl velmi detailně rozebrán, tříděn a vážen – v centru pozornosti byly samozřejmě potraviny," uvedla vedoucí projektu Lea Kubíčková z Provozně ekonomické fakulty MENDELU.

V popelnici končí ovoce, zelenina, pečivo i balené jídlo

Nejčastěji v kontejnerech končí ovoce a zelenina, pečivo a jeho zbytky. Objevují se ale i balené potraviny včetně obalu, a to jak rostlinného tak živočišného původu. V létě a na podzim se podle výsledků plýtvá nejvíce. Mění se ale skladba potravinového odpadu během ročních období. Například v létě převažují balené potraviny proti potravinám bez obalu. Důležitá je i statistika, kolik procent z vyhozeného odpadu by se dalo zkompostovat. Podle odborníků tvoří biologický odpad ročně 48,81 procent.

Přesná data o množství vyplýtvaných potravin v domácnostech nikde nejsou k dispozici jak v rámci EU, tak v celosvětovém měřítku. Na veřejnost se dostanou obvykle jen odhady, které však skutečnosti neodpovídají. Právě proto se odborníci z MENDELU rozhodli tuto studii sami udělat. 

Efekty tohoto experimentu budou měřeny a srovnány s již zjištěnými daty, aby mohlo být prokázáno, zda existují nějaké způsoby, kterými je možno chování obyvatel v oblasti plýtvání potravinami změnit a jak významný vliv tyto intervence na změnu chování lidí mohou mít. „V tomto je projekt unikátní, neboť v takovém rozsahu zatím podobný experiment nebyl realizován nejen v ČR, ale zřejmě ani jinde ve světě," dodala Kubíčková

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU | Zdroj s použitím TZ

Štítky plýtvání, potraviny, MENDELU, odpad, Brno, jídlo, venkov, Mendelova univerzita v Brně, popelnice, SAKO Brno, Green Solution, Evropská unie, Technologická agentura ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrný Brňák ročně vyhodí 37 kilo potravin, nejméně se plýtvá na venkově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.