Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno pořídilo na počest otce genetiky MendelBox, lidé se díky němu dozví historii i novinky v genetice

Dvousté výročí narození Gregora Johanna Mendela si Brno krom velkolepých oslav připomene také univerzálním infostánkem. MendelBox, jak stánek město nazvalo, bude v průběhu dvou let zvát veřejnost k oslavám jubilea a bude informovat o odkazu tohoto slavného Brňana.

„O tom, že Brno je městem vědy a výzkumu není pochyb. A je tomu tak i díky tomu, že si před dvěma stoletími ve zdejším opatství začal plnit sny skromný duchovní a vědec v jedné osobě. Pověstné křížení hrachu položilo základ vědeckému oboru, díky kterému dnes dokážeme nakrmit většinu lidí na planetě a díky kterému můžeme bojovat s dlouho nepřemožitelnými nemocemi. Jsem hrdá na to, že Brno je pro světové genetiky mekkou, která však není skanzenem, ale centrem světového výzkumu,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Koronavir, cukrovka i šlechtění hroznů

Odhalení MendelBoxu je tak jedním z dárků, které Brno slavnému vědci letos věnuje. Na veřejných akcích se tak tady bude odehrávat zábavným způsobem také náučný program. Cílem pak bude obyvatele informovat o novinkách v genetickém výzkumu. Lidé se pak budou mít šanci potkat se například tváří v tvář s vědci, kteří se podílí na odhalování faktů o koronaviru, diabetu, Alzheimerově chorobě, šlechtění vinné révy, dřevin i o úbytku včel v přírodě nebo odkrývají nové informace o genetice zvěře.

 O tom, co konkrétně se bude v mobilním infostánku odehrávat, budou rozhodovat jednotliví partneři, kteří se k Mendelovu odkazu hlásí. V prvních měsících bude box k vidění například na narozeninové oslavě pod názvem Mendel festival v Augustiniánském opatství od 17. do 19. 7., následovat budou další veřejné akce v Brně jako například Festival vědy, začátek akademického roku Mendelovy univerzity v Brně, Mendelovy dny Masarykovy univerzity a další.  

 „MendelBox je první vlaštovkou vzájemné spolupráce významných brněnských institucí hlásících se k Mendelovu odkazu. Na tomto místě tak budeme mít prostor věnovat pozornost všem rovinám této renesanční osobnosti – od duchovního, genetika a vědce, až po meteorologa, astronoma, včelaře nebo bankéře. Naším cílem však není vzpomínat na Mendela pouze jako na historickou postavu. Smyslem je ukázat jeho vliv na současnou vědu, kam to jeho následovníci dotáhli a kam směřují,“ uvedl dosavadní koordinátor projektu Mendel +2022 za město Brno Jiří Dušek.

 Do přípravy na společné oslavy v jubilejním roce 2022 se zapojily například všechny klíčové univerzity (Masarykova univerzita, Mendelova univerzita i Vysoké učení technické), Augustiniánské opatství, město Brno, Jihomoravský kraj, Moravské zemské muzeum, Ministerstvo kultury České republiky, VIDA! science centrum a další vědecké a vědecko-popularizační instituce.

 „Cílem bude nejen osvěta a připomenutí Mendelova odkazu mezi obyvateli regionu, ale zejména využití světového potenciálu značky „Mendel“. Toto jméno přitahuje miliony lidí po celém světě – od nositelů Nobelových cen až po turisty vyhledávající historické památky,“ dodal Marek Fišer, radní pro oblast kultury.

 V Brně se tak již nyní připravují významné světové konference a setkání na téma budoucnosti rostlinné i lidské genetiky. Kromě akcí cílených na odborníky se v jihomoravské metropoli uskuteční i řada happeningových akcí a populárně-naučných pořadů.

Tříkrálové memorandum
Klíčové instituce věnující se Mendelovu odkazu podepsaly 6. ledna 2020 memorandum o spolupráci, jehož cílem je koordinace a propagace této výjimečné osobnosti, především pak v souvislosti s jeho dvoustým výročím narození v roce 2022 s přesahem i do dob budoucích. Hlavními iniciátory jsou: Jihomoravský kraj, statutární město Brno a Opatství Staré Brno Řádu sv. Augustina. Postupně se k memorandu připojily klíčové univerzity (Mendelova univerzita, Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně), Moravské zemské muzeum, Ministerstvo kultury a další populárně-vědecké instituce (VIDA! Science centrum).  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brno.cz, Z.Kolařík

Štítky Mendel, Brno, MendelBox, memorandum, výročí, Gregor Mendel, genetika, slavnost, výzkum, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Vysoké učení technické v Brně, Moravské zemské muzeum, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno pořídilo na počest otce genetiky MendelBox, lidé se díky němu dozví historii i novinky v genetice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.