Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jižní Moravě hrozí lokální přemnožení komárů

V Jihomoravském kraji letos hrozí v několika oblastech přemnožení komárů. Týká se to soutoku Moravy a Dyje v polesí obce Lanžhot, polesí Tvrdonic, Kančí obory mezi Lednicí a Břeclaví a také oblasti u Hodonína, uvedl Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Důvodem je červnový déšť.

Podle Šebesty bylo letos suché jaro. „Komáři nebyli. Potom ale poměrně hodně pršelo. Voda se sice na většině míst vsákla, protože byl les suchý, ale Morava a Dyje se dostaly do povodňových stupňů, takže na několika místech se zvednula hladina a lokálně hrozí velké množství komárů," uvedl Šebesta. Dodal, že problém není v celém kraji, ale jen lokální na několika místech.

Za kalamitní stav považuje situaci, kdy by se člověk postavil v lese a v minutě by ho bodlo 30 komárů. „Záleží ale na místě a čase. Pokud to bude uprostřed lesa, může to být až 100 komárů. Špatně se to ale měří a mění se to také podle počasí," řekl Šebesta.

Podle něj je východní a jižní Morava často postižena výskytem velkého množství komárů. „Poslední vysoký kalamitní výskyt byl v roce 2014, poslední roky to kvůli suchu nebylo tak vysoké. Dá se říct, že jsme se letos vrátili k normálu z těch let 2011 až 2014," uvedl Šebesta.

Pokud se lidé vydají do lesa v dotčených oblastech, doporučuje Šebesta použít repelent. "Lidé by neměli počítat s tím, že si tam někde sednou na půl hodiny do trávy na svačinu. V těchto místech se dá vydržet, ale není to na dlouhodobý pobyt," řekl Šebesta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky komáři, přemnožení, jižní morava, déšť, Jihomoravský kraj, les, Morava, Dyje, Krajská hygienická stanice, Břeclav, Hodonín, Lednice, Lanžhot, Tvrdonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě hrozí lokální přemnožení komárů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.