Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na Kraví hoře vyrostl desetimetrový model Země

Desetimetrový model Země mohou nově návštěvníci obdivovat v areálu Hvězdárny a planetária Brno. K vidění bude každý den až do 12. července. „Nikde jinde v republice podobný model Země neuvidíte. Jedná se o unikát, vše jsme si nechali dělat na míru,“ uvedl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Kvůli větru byl nejprve nutný bezpečný odstup

Po loňském úspěchu obřího nafukovacího modelu Měsíce představila brněnská hvězdárna stejně velký model Země. Desetimetrovou maketu dnes ale kvůli silnému poryvu větru mohli návštěvníci pozorovat ze začátku akce pouze z dálky. Po páté hodině se ale počasí umoudřilo a bezpečný odstup už nebyl nutný.

K tomu, aby mohla hvězdárna model vystavovat, je totiž nutné příznivé počasí. „Nafukovací balón je velmi citlivý na vítr a vlhko,“ vysvětlil ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Pokud to počasí dovolí, bude takzvaná terralóna k vidění denně do 12. července vždy od 16 hodin do půlnoci. Výhled na planetu doplní pohodová hudba.

Terralóna je fotorealistickým ztvárněním naší planety v podobě nafukovací koule o průměru 10 metrů. 

Země na míru za sto padesát tisíc

Obří model Země si nechala brněnská hvězdárna vyrobit na míru. Tomu odpovídá i cena. „Výrobní cena byla asi 150 tisíc korun,“ dodal Dušek.

Autorem návrhu je uskupení Visualove, které je taktéž autorem loňského modelu Měsíce. „Náročnější bylo vytvořit model Země, protože jsme tisková data museli déle upravovat, ladit barevnost a dokonce jsme museli přidávat i vrstvu mraků, aby byl výsledek co nejrealističtější,“ sdělil Jan Machát z Visualove. Na návrhu pracovalo uskupení asi měsíc.

Model Měsíce vytvořila podle návrhu firma Kubíček, která vyrábí horkovzdušné balóny. Podklady pro jeho vytvoření zhotovily sondy Terra a Aqua.

Každý chce fotografii

Maketa Země je velkým lákadlem pro návštěvníky. Každý si chce udělat vzpomínku a vyfotit se s desetimetrovým modelem Země. „Byli jsme se tady minulý rok podívat na model Měsíce, ale Země, ta se mi líbí daleko víc," uvedl návštěvník Michal Obdržálek zatímco fotil svou manželku s planetou.

A v budoucnu? Planeta Mars

V budoucnu by si podle Duška chtěla brněnské hvězdárna a planetárium nechat vyrobit terralónu planety Mars.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hvězdárna a planetárium Brno / FB

Štítky Země, Kraví hora, model Země, Hvězdárna a planetárium Brno, hvězdárna, Měsíc, Mars

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Kraví hoře vyrostl desetimetrový model Země  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.