Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Moravskou vlajku na počest věrozvěstů vyvěsilo přes 1550 obcí

Přes 1550 radnic vyvěsilo dnes moravskou vlajku jako připomenutí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 863. ČTK to řekla místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová. Podle ní organizace zvažovala, zda v době pandemie obce oslovovat, přesto oproti loňskému ročníku přibylo přes 30 nových. Mezi nimi je Kroměříž, na jižní Moravě pak například Kozojídky nebo Hrubá Vrbka na Hodonínsku.

Letos se vyvěšuje moravská vlajka po jedenácté. „V souvislosti s jarní pandemií jsme stáli před rozhodnutím, zda obce vůbec oslovovat a zatěžovat je dalšími starostmi, nechtěli jsme ale přerušit tradici. Přestože jsme byli připraveni na odmítnutí, získali jsme na seznam obcí řadu nováčků, přibližně 30 obcí. Proto jsou pro nás mimořádně cenné a jejich účasti si nesmírně vážíme," uvedla Holaňová.

Přibyl například Fryšták na Zlínsku nebo Karolinka na Vsetínsku. „Největším městem, které si letos s hrdostí připisujeme na seznam, je město významně spojené s historií Moravy, a to Kroměříž. Je to věhlasné město díky unikátním památkám jako Arcibiskupský zámek, Květná a Podzámecká zahrada, zapsaná od roku 1998 na prestižním seznamu světových památek UNESCO. Kroměříž patří k nejnavštěvovanějším památkám v České republice," řekla Holaňová.

Města i obce si připomínají Cyrila a Metoděje

Přibyly i menší jihomoravské obce, například Ctidružice, Křidlůvky, Lukov a Vrbovec na Znojemsku. Z Čech přibyla třeba obec Květná v Pardubickém kraji. Z větších měst se tradičně přihlásila Břeclav, Vyškov, Znojmo, Blansko, Hodonín a od roku 2019 i Prostějov a Brno. Od začátku iniciativy v roce 2010 vyvěšuje vlajku Jihomoravský kraj.

Akci každoročně doprovází výzva ke zpřístupnění památek. Pořadatelé letos nechtěli kvůli propadu tržeb organizace vyzývat, některé se ale ozvaly samy. Otevřený je tak třeba hrad Špilberk v Brně, Slovanského hradiště v Mikulčicích nebo Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře ve Žďáru nad Sázavou, památka UNESCO.

Účastníci symbolickým aktem vyjadřují úctu k rodné zemi, jejím tradicím, historii a svébytné kultuře. Připomínají si příchod soluňských bratrů a věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kteří zemi přinesli vzdělání a víru.

Autoři | Foto Obec Skrchov

Štítky ČR, správa, víra, Morava, FOTO, Cyril a Metoděj, Kroměříž, Jihomoravský kraj, Moravská národní obec, Velkomoravská říše, okres Hodonín, Kozojídky, Hrubá Vrbka, Česko, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskou vlajku na počest věrozvěstů vyvěsilo přes 1550 obcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.