Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Chceme bezpečný prostor. Lidé dnes v Brně blokovali dopravu v místě, kde o víkendu řidič zabil na přechodu chodce

Za bezpečné silnice pro chodce. Zhruba třicítka lidí dnes zablokovala rušnou ulici Otakara Ševčíka v brněnských Židenicích. V neděli nad ránem zde řidič dodávky srazil na přechodu pro chodce dva lidi. Starší muž na místě zemřel, mladší žena utrpěla vážná zranění. Podle protestujících zejména policisté neřeší bezpečí chodců a na takové události reagují výzvami, které nijak neapelují na pozornost řidičů motorových vozidel.

„Varujeme chodce.."

Chodím tudy poměrně často. Je to šílené místo. Vždycky myslím jenom na to, že chci přejít a přežít,” uvedla jedna z protestujících, která přišla i se svým čtyřměsíčním synem a transparentem „Z auta ti to nebezpečné nepřijde.”

Lidé nejsou spokojeni s tím, jak Policie ČR a Městská policie Brno informují o dopravních nehodách. Policie podle nich používá rétoriku, která klade odpovědnost na slabší účastníky provozu. „Policie by měla apelovat především na řidiče, aby jezdili opatrně, ne na chodce, aby nosili reflexní prvky. Reflexní prvky auto nezastaví. Zvlášť v situaci, kdy řidič jede vysokou rychlostí a v dešti, jako se to stalo v neděli na tomto přechodu pro chodce,” vysvětlila Brněnská Cykloguerilla.

Nefunkční semafory ohrožují ty nejzranitelnější

Protestující jsou dlouhodobě nespokojeni s tím, jak vedení Brna přistupuje k ochraně lidí pohybujících se pěšky. Například přímo v centru Brna na frekventované křižovatce ulic Slovákova a Kounicova je již několik týdnů nefunkční semafor na přechodu pro chodce, po kterém chodí děti do školy. Dlouhý měsíc riskovali lidé život na křižovatce ulic Drobného a Antonína Slavíka, kde byl kvůli rekonstrukci ulice vypnutý semafor na frekventované silnici, kterou každý den musí překonat lidé mířící do parku Lužánky.

„Přišla jsem, protože před rokem srazilo mého syna na přechodu auto. Stalo se to na Vinohradech v ulici Čejkovická. Těsně u přechodu tam běžně parkují auta, přes která nemůže vidět ani chodec ani řidič. Policie vede jako viníka nehody mého syna. To, že u přechodu nezákonně stojí auta a blokují výhled, policie neřeší. Dozvěděla jsem se, že jestli mi to vadí, mám špatně zaparkovaná auta nahlašovat. Jenže to bych nedělala nic jiného,” uvedla jedna z protestujících, která by chtěla, aby přechody v Brně byly pro děti bezpečnější.

„Kolik lidí musí zemřít, než nám dáte přednost?,” ptal se jeden z bannerů, kteří si lidé na protest připravili. Ten byl apelem jak na řidiče, tak i na zastupitele a zastupitelky Brna, kteří by měli podle protestujících upřednostnit pěší, lidi na kolech a jízdu MHD před automobilovou dopravou.


Dodávka v Brně srazila dva chodce na přechodu. Muž zemřel, žena je ve vážném stavu

Dnes nad ránem došlo v Brně k tragické nehodě. Třiašedesátiletý řidič v dodávce srazil o půl páté ráno na přechodu pro chodce v ulici Otakara Ševčíka dva lidi. Devětačtyřicetiletý muž na místě zemřel, osmatřicetiletá žena utrpěla vážná zranění.


Protestující si vybrali přechod na frekventované čtyřproudové silnici v ulici Otakara Ševčíka v souvislosti s nedělní dopravní nehodou. Řidič dodávky nad ránem srazil na přechodu dva chodce. Devětačtyřicetiletý muž na místě zemřel, osmatřicetiletá žena utrpěla vážná zranění. 

Brněnští policisté v souvislosti s nehodou varovali chodce, upozornili je na nutnost nošení reflexních prvků. „Opakovaně upozorňujeme, že i když nejsou reflexní prvky v obci povinné, mohou výrazně zvýšit viditelnost chodců a pomoci tak řidičům rozeznat včas řidičům možné nebezpečí," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj s použitím TZ

Štítky chodci, řidič, doprava, bezpečí, protest, otakara ševčíka, Brno, silnice, Otakar Ševčík, přechod pro chodce, policie, Židenice, Policie České republiky, Antonín Slavík, Pavel Šváb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majkl Hájek

Co kdyby se lidi než vlítnou na přechod radši rozhlídli než aby nesmyslně protestovali? ????

Čtvrtek, 25. června 2020, 07:26Odpovědět

FOTO/VIDEO: Chceme bezpečný prostor. Lidé dnes v Brně blokovali dopravu v místě, kde o víkendu řidič zabil na přechodu chodce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.