Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Místo revolučních roušek jen problémy. Respilon nevyrábí a navíc může čelit žalobě od VUT

Měla to být skvěle načasovaná pomoc. V době, kdy panoval v Česku zásadní nedostatek ochranných pomůcek, sliboval brněnský výrobce Respilon výrobu a prodej ústenek a respirátorů s nanovlákny, které dokážou mechanicky zachytit a zahubit viry. Jenže jak šel čas, místo stovek tisíc respirátorů se dostavily jen problémy. A ty nyní vyvrcholily v podobě sporu mezi Respilonem a Vysokým učením technickým, který by mohl skončit až u soudu.

Do sporu se univerzita s výrobcem dostala v dubnu kvůli tweeut rektora VUT Petra Štěpánka. V něm totiž rektor označil Respilon za šmejdy. 

Vadilo mu totiž, že se společnost zaštiťuje tím, že laboratoř VUT výrobek Respilonu testovala a schválila do užití, což podle něj není pravda. Společnost se podle něj snaží budovat důvěru zákazníků na falešných informacích.

Na dubnové schůzce VUT požadovalo stáhnout údajně zavádějící tvrzení, přestat se zaštitovat jménem školy a vydat veřejně prohlášení, v němž bude vše vysvětleno a uvedeno na pravou míru.

Firma uvedla, že VUT v roce 2014 testovalo výrobek ReSpimask na těsnost. „Je to výrobek, který stále prodáváme, ač tehdy se firma mého manžela jmenovala jinak," uvedla výkonná ředitelka Respilonu Jana Zimová.

Podle deníku dluží firma VUT čtvrt milionu

Test VUT byl tehdy spojen s firmou manžela Zimové Redspeare. Deník Právo koncem května napsal, že tato firma dluží VUT dodnes 250.000 korun. „Jednali jsme se subjektem A, a najednou subjekt B tvrdí, že má od nás nějaký výzkum. Chceme tedy vědět, jak je to právně vyřešené, protože naše právní vztahy a tím pádem užití duševního vlastnictví bylo směřováno vůči společnosti Redspeare, nikoliv Respilonu," řekl tehdy listu Kancléř VUT Kamil Gregorek.


Respilon začne v květnu v Brně vyrábět denně 100 tisíc ústenek zachycující koronavirus

Brněnská firma Respilon začne v polovině května vyrábět na dvou automatických linkách nanovlákenné ústenky a nanovlákenné respirátory, které dokážou mechanicky zachytit na svém povrchu viry a díky příměsi oxidu mědi je i zahubí. Poprvé umístí...


Velká zakázka od státu padla

Firma Respilon je v posledních týdnech pod velkým tlakem. Společnost avizovala prodej revolučních ochranných pomůcek prakticky už od začátku jara. Původně dokonce dostala obří zakázku na prodej 400 tisíc respirátorů a ústenek českému státu. Z obchodu poté sešlo a podle serveru iDnes.cz nyní firmu prověřuje Česká obchodní inspekce.

Výroba se stále nerozjela, linka je ve zkušebním provozu

Zimová začátkem dubna uvedla, že Respilom začne v Brně v polovině května vyrábět respirátory a roušky s příměsí oxidu mědi, který zabíjí viry. Později připustila, že kvůli problémům s dodáním výrobní linky z Číny začne výroba později.  „Nyní ji již máme smontovanou a je ve zkušebním provozu," řekla Zimová.

Nyní konkrétní datum spuštění nechtěla komentovat s ohledem na nejistotu dodání linky. V Česku chtěla začít vyrábět, protože v zimě nebylo možné vyrábět v Číně, jelikož čínské výrobní kapacity pracovaly plně pro tamní trh zahlcený poptávkou kvůli epidemii covidu-19.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Respilon

Štítky respilon, vut, žaloba, roušky, Vysoké učení technické v Brně, respirátor, Česko, Petr Štěpánek, Čína, Česká obchodní inspekce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drbna Svoboda

Zaplatila už paní Zimová z Respilon ty exekuce, co jsou proti ní a jejímu manželovi vedeny? K dluhu na VUT napsal deník Právo toto: "Pan Zima v rámci osobního jednání nabídl, že by v rámci dobrých vztahů tuto částku vyrovnal on jako fyzická osoba".

Středa, 10. června 2020, 13:35Odpovědět

Místo revolučních roušek jen problémy. Respilon nevyrábí a navíc může čelit žalobě od VUT  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.