Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Respilon začne v květnu v Brně vyrábět denně 100 tisíc ústenek zachycující koronavirus

Brněnská firma Respilon začne v polovině května vyrábět na dvou automatických linkách nanovlákenné ústenky a nanovlákenné respirátory, které dokážou mechanicky zachytit na svém povrchu viry a díky příměsi oxidu mědi je i zahubí. Poprvé umístí výrobu v Česku přímo ve svém sídle v Brně. Dosud vyráběla v Číně a aktuálně také na lince v Turecku. V třísměnném provozu vyrobí každý den 65.000 ústenek a 35.000 respirátorů v dospělé i dětské velikosti. Primárně chce zásobovat český trh, a to jak lidi v první linii, tak všechny zájemce o ochranu, řekla dnes na tiskové konferenci výkonná ředitelka Jana Zimová.

Výrobna našla místo v Technologickém parku

Firma našla vhodné výrobní prostory v Technologickém parku, jehož majitelem je Brno a s nímž podepsala nájemní smlouvu. Výrobu linky zadala v Číně, v Brně by měla být v nejbližších dnech. Poté začne montáž a pak komerční výroba. Na obsluhu obou linek stačí v jedné směně dva zaměstnanci. „Vzhledem k aktuální situaci cítíme odpovědnost vůči České republice a je naším cílem, aby byla ochrana pro lidi dostupná. Díky objemu produkce dokážeme vykrýt nejen potřeby lidí v první linii," řekla Zimová.

Respirátor a ústenka se liší pouze v tvaru, záchyt virů a bakterií však mají stejný, protože jsou vyrobené ze stejného materiálu. Aktuálně je možné je koupit na e-shopu firmy, zatím však pocházejí z turecké produkce. Respirátor stojí 315 korun, ústenka 200 korun. „Výrobky z české produkce budou výrazně levnější," uvedla Zimová.

Ústenka vydrží týden

Ústenku je možné používat opakovaně, podle Zimové vydrží týden při průměrném denním nošení v délce tři až čtyři hodiny. Není třeba se o ni nijak speciálně starat, pouze je potřeba, aby člověk dodržoval správné zásady zacházení s ní kvůli možnému přenosu virů.

Zda a případně jak dlouho si firma ponechá i výrobu v Turecku, závisí na nepředvídatelné situaci na trhu, protože globální nabídka poptávce zdaleka nedostačuje. „Doufáme, že se časem vrátíme i k výrobě v Číně," řekla Zimová. K té se totiž od začátku pandemie firma nemůže kvůli opatřením čínského státu dostat.

Firma také vyjednává s vládou o dodávkách pro stát a díky spolupráci s Brnem při pronájmu výrobních prostor by měla část dodávek mířit i pro potřeby města.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Respilon

Štítky respilon, roušky, koronavirus, výroba, Brno, respirátor, Čína, virus, Turecko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Respilon začne v květnu v Brně vyrábět denně 100 tisíc ústenek zachycující koronavirus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.