Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lodí se po Prýglu projedeme už od soboty. Lodní provoz bude mít novou zastávku a možnost platit kartou

Už od soboty začíná nová plavební sezóna na Brněnské přehradě. Letos už si zapíše 74. ročník. První lodě tak vyplují dle jízdního řádu a tentokrát bez slavnostního ceremoniálu. Novinkou letošní sezóny je bezbariérová zastávka Sokolské koupaliště, která nahradí původní zastávky Osada a Sokolské koupaliště a také možnost platby za jízdné na lodi kartou. V průběhu sezóny se představí také zrenovovaná loď Dallas z roku 1955, která ještě stále nemá nové jméno.

Město zprovozní plavební sezónu oproti původnímu plánu o 6 týdnů později. V případě, že to počasí a situace dovolí, by rádo zájemcům tento skluz vynahradilo. Lodě by pak měly po přehradě pasažéry převážet až do půlky října. 

„ Novinkou letošní sezóny je nová zastávka Sokolské koupaliště, jejímž zprovozněním budeme mít v Brně sedm z deseti zastávek bezbariérových, což cestující jistě ocení,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Na začátku června se do Brna vrátí loď Dallas, kterou nejprve čekají dokončovací práce jako jsou instalace baterie, kormidelny a zábradlí na sluneční palubě. Po jejím celkovém oživení a absolvování plavebních zkoušek pak bude moci v průběhu léta vyplout s prvními cestujícími,“ řekl radní města Brna pro dopravu Petr Kratochvíl.

Vládní nařízení se dotknou i lodní dopravy

„Lodníci budou vybaveni ochrannými pomůckami, na lodích bude pro cestující k dispozici dezinfekce. Při pobytu na kryté dolní palubě je nutné mít roušku, na horní palubě při dodržení dvoumetrového odstupu tato povinnost neplatí,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Parníky čeká nová zastávka

Novinkou letošní sezóny bude zastávka Sokolské koupaliště za 11 milionů. Ta se nachází uprostřed cesty mezi mezi původními zastávkami Osada a Sokolské koupaliště. Molo je vyrobeno z oceli a voděodolného duhu dřeva, kam se lidé od asfaltové cesty dostanou po bezbariérové přístupové cestě nebo po kratším chodníku se schody. Čekání na spoj jim zpříjemní čtyři dřevěné lavičky.

Letošní provoz políbí i technická novinka

Příjemné změny přináší i systém odbavování. „Nově budou mít cestující možnost na palubě za jízdenku zaplatit kartou. Další novinkou je i možnost nákupu jízdenky na eshopu brnoid.cz, a to i formou dárkového poukazu. Takto zakoupenou jízdenku je možné využít kdykoli během sezóny,“ dodal Havránek.

Brněnskou přehradu pak bude během sezóny brázdit celkem sedm lodí DPMB, šest dvoupalubových a jedna jednopalubová. V loňském roce DPMB po vodě převezl 245 tisíc cestujících.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto brno.cz | Zdroj s použitím TZ

Štítky loď, parník, prýgl, koupaliště, Dallas, Brněnská přehrada, Osada, Brno, Dopravní podnik města Brna, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lodí se po Prýglu projedeme už od soboty. Lodní provoz bude mít novou zastávku a možnost platit kartou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.