Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brněnští vědci zkoumají koronavirus a potřebují dobrovolníky, kteří se vyléčili z nemoci covid-19

Fakultní nemocnice u svaté Anny hledá dobrovolníky. Nikoliv však na pomoc s provozem nemocnice, ale pro účely výzkumu. Vědci totiž zkoumají nemoc covid-19 a potřebují lidi, kteří nemoc prodělali a jsou oficiálně uzdraveni.

Brněnští výzkumníci nyní prosí veřejnost o pomoc. Výzkum je zaměřen na buněčnou imunitu a provádí ho v Laboratořích buněčného a tkáňového inženýrství Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny.

„Naši vědci teď hledají dobrovolníky, kteří prodělali nemoc COVID-19, byli pozitivně testováni na přítomnost viru a nyní jsou již evidováni jako uzdravení," uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. 

Odběr deseti mililitrů krve

Zájemci, kteří splňují kritéria a chtěli by pomoci s výzkumem, mohou podle Lipovské napsat své telefonní číslo na mailovou adresu ctef-cgmp.icrc@fnusa.cz. „Obratem se s nimi spojí pracovníci laboratoře, odešlou jim dotazník a informovaný souhlas. Následně se s nimi domluví na odběru 10 ml krve," dodala Lipovská. „Děkuji, že nám pomůžete zveřejněním této výzvy „posunout“ náš výzkum zase o krok dál," uzavřela mluvčí.

Na jihu Moravy je aktuálně oficiálně 509 potvrzených případů nákazy koronavirem. Vyléčilo se 396 lidí. Na jižní Moravě se dosud V celém Česku je nakažených 8480 lidí, vyléčilo se 5468. 

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky COVID-19, koronavirus, fnusa, dobrovolníci, výzkum, nemoc, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští vědci zkoumají koronavirus a potřebují dobrovolníky, kteří se vyléčili z nemoci covid-19  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.