Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Postavte u Holštejna přehradu a rovnou můžete zrušit Moravský kras, varují ochranáři. Obec přitom ani neví, že by s něčím souhlasila

Ministerstvo zemědělství v minulých dnech zveřejnilo plán boje proti suchu. Jeho součástí je stavba 31 vodních přehrad napříč republikou. Jedna z nich by měla vzniknout i u obce Holštejn na Blanensku, jen pár set metrů od hranice Moravského krasu. Stavba vodní nádrže by přitom podle ochranářů znamenala katastrofu pro jeskynní systémy. Vedení obce Holštejn bylo plánem zaskočeno. O to více pak, když podle dokumentu s plánem stavby obec "souhlasila", což však starosta rozporuje.

Podle Antonína Tůmy ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras by plánovaná stavba nádrže zničila hydrologii a život v jeskynním systému Moravského krasu, chráněná krajinná oblast by se pak tím pádem mohla zrušit. Přehradní stěna by totiž stála asi 500 metrů od hranice CHKO Moravský kras a od obce Holštejn v údolí Bílé vody, hladina naplněné přehrady by sahala do kempu v Baldovci.

Postavme přehradu a CHKO Moravský kras můžeme rovnou zrušit, říká odborník

„Ochrana přírody již několikrát předložila důvody, proč má být záměr této přehrady trvale z plánů vymazán. Jde o systém Amatérské jeskyně a o Amatérskou jeskyni samotnou, o její hydrologii a o biotu jeskyně, zkrátka o předměty ochrany CHKO Moravský kras, který takto přehrada zničí a můžem CHKO Moravský kras zrušit," uvedl Tůma.

Ze současného toku by se nádrž napouštěla desítky let

Možnou vodní nádrž by napouštěl potok Bílá voda a podle Tůmy je otázka, kolik desítek let by se přehrada napouštěla v současném suchu. „Při plnění přehrady a poté při manipulaci s její vodou bude člověkem ovlivňován stav vody v potoce pod přehradou a tím v jeskyních, a přírodní charakter vodního režimu jeskyní bude ten tam. A pak je tu hráz přehrady, která musí mít základy a tudíž utěsní veškerý průtok vody v údolí Bílé vody a to i ten, který je skrytý v údolních náplavách. Biota jeskyní na to jistě zareaguje," uvedl Tůma.

Konec lodním projížďkám punkevních jeskyní

I když je povrchový tok vyschlý, má podle něj Amatérská jeskyně určitý průtok podzemní Bílé vody. Jakmile se průtok v sedimentech odřízne, bělovodská větev Amatérské jeskyně s navazujícími jeskyněmi budou bez vody. „Mimochodem, do systému Amatérské jeskyně patří i Punkevní jeskyně a lodičky zde jezdí na Punkvě tvořené vodami Sloupského potoka a potoka Bílá voda od Holštejna. Pokud přehrada Holštejn zadrží Bílou vodu, tak Sloupský potok nebude pro lodičky stačit, a vodní plavba zanikne," doplnil Tůma.

Většinu přehrad schválím, o Holštejnu budeme ještě jednat, říká ministr životního prostředí

Ministerstvo zemědělství chce hájit 31 území pro vodní nádrže. Nejvíce, sedm, je jich v Kraji Vysočina, v Jihomoravském kraji jsou čtyři včetně té u Holštejna. Ministerstvo zemědělství o záměru jedná s resortem životního prostředí. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve uvedl, že je jasné, že jeho úřad většinu míst podpoří. O některých ale budou podle něj jednání delší, resort bude chtít také některé změny nebo náhrady lokalit. Ministr zmínil přímo lokalitu Holštejn. „Vybudování přehradní nádrže v této oblasti by nenávratně zničilo unikátní krasové jeskyně v Moravském krasu, a to asi každý pochopí, že bychom v takovém případě měli hledat náhradní řešení a možnosti," řekl Brabec.

S žádnou přehradou jsme nesouhlasili, tvrdí starosta Holštejna

Situace má bizarně a zároveň závažný rozměr. Podle ministerstva vedení Holštejna s projektem souhlasí - u stanoviska obcí ohledně hájení lokality pro vodní nádrž je v její kolonce jako její stanovisko napsáno "ano". O tom však nic neví starosta obce Petr Mynařík, který naopak se záměrem nesouhlasí. 

„Nejsem si vědomý, že bychom něco takového v zastupitelstvu schvalovali," řekl starosta Mynařík, který je ve funkci druhé volební období. Záměr označil za nesmysl. „Zjišťuju, z jakého roku to je a kdo se pod to podepsal, protože já za své působení na radnici si nejsem vědomý, že bychom v zastupitelstvu něco podobného schvalovali," dodal.

Informace, kterou ministerstvo takto zveřejnilo, se mu nelíbí. „Mělo být u toho ještě dodáno, že s tím obec třeba v roce 1985 souhlasila, já ale o tom nevím," uvedl starosta. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook / Punkevní jeskyně

Štítky přehrada, Holštejn, Moravský kras, sucho, stavba, vodní nádrž, Antonín Tůma, chráněná krajinná oblast, Bílá voda, Amatérská jeskyně, okres Blansko, Richard Brabec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Romana Howe

Jde o záchranu ČR proti suchu: https://www.zeleni.cz/petice-sucho/. Díky moc! a prosím šířit dál co to jde....tady jsou informace o hrozbě suchahttps://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/miroslavn-vinkler-proc-se-o-suchu-v-cr-prestalo-psat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu https://vodaprokazdeho.cz/?page_id=2

Čtvrtek, 14. května 2020, 01:03Odpovědět

Romana Howe

je to tak, vláda zase lže, speciálně ministr Toman, říká, že se na postupu domlouvá s lidmi, ale nic takového nedělají. Prosím podepište petici za přírodní řešení sucha! Děkuji!

Čtvrtek, 14. května 2020, 01:03Odpovědět

Postavte u Holštejna přehradu a rovnou můžete zrušit Moravský kras, varují ochranáři. Obec přitom ani neví, že by s něčím souhlasila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.