Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Jihomoravští policisté otestovali unikátní bezpilotní letoun, mohl by doplnit vrtulníky při pátrání

Unikátní bezpečnostní letoun těžké kategorie, který v minulém týdnu testovala jihomoravská policie, by brzy mohl pomoct s pátráním po pohřešovaných, sledováním silničního provozu nebo s bezpečnostními akcemi. Stroj dokáže za malé náklady vykonávat mise dlouhé až dvacet minut. V budoucnu by mohl doplnit běžné vrtulníky.

Letecká služba ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie minulý týden otestovala poprvé v Evropě bezpilotní letoun těžké kategorie. Díky nouzovému stavu tak mohla zkouška proběhnout v klidu po Jihomoravském kraji, kde jsou pro tyto zkoušky ideální podmínky. 

Aby byla minimalizovaná rizika střetu s jiným letounem, byly v zónách Drnholec a Lanžhot vyhlášené dvě bezletové zóny. Letoun policisté s leteckou službou testovali jak ve dne, tak i v noci v okolí státní hranice. 

V obou režimech probíhalo ověřování parametrů letu, optiky i přenosové techniky. Záběry z letu byly dále přenášeny do krizového štábu krajského ředitelství a  sálu operačního odboru. Lety byly konzultovány s Úřadem civilního letectví a službou řízení letového provozu.“ uvedl mluvčí policistů Pavel Šváb.

Za málo peněz hodně muziky

Podobný stroj by v budoucnu mohli získat právě policisté České republiky. To však záleží na schválení připravované evropské legislativy a potřeba je i technologie, která by zabezpečila bezpečnost v letovém provozu. Stroj by mohl pomoct s velkými bezpečnostními akcemi, s pátráním po pohřešovaných osobách nebo se sledováním silničního provozu. 

Bezpilotní letoun je schopný vykonávat až dvacetiminutové mise za nízké náklady, kdy obraz přenese do řídícího střediska. V budoucnu by tak mohl doplnit běžné vrtulníky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky letoun, bezpilotní, policie, pátrání, unikát, Jihomoravský kraj, dron, Evropa, Pavel Šváb, Drnholec, Lanžhot, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jihomoravští policisté otestovali unikátní bezpilotní letoun, mohl by doplnit vrtulníky při pátrání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.