Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na jižní Moravě nemá koronavirus žádný pracovník ani senior v sociálních službách

Další testování 5000 pracovníků terénních i pobytových sociálních služeb v Jihomoravském kraji neprokázalo u nikoho nemoc covid-19. U jednoho člověka sice rychlotesty ukázaly protilátky, následný PCR test ale nákazu vyloučil. Uvedl to hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD). Nakažený není ani žádný senior v pobytových službách. Na jižní Moravě je 447 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru.

Šlapal uvedl, že i když není nakažený žádný senior a negativní jsou i testy zaměstnanců, stále se zachovávají opatření jako například nošení roušek a podobně. Kraj také už dříve vyčlenil skoro 400 izolovaných lůžek v domovech a nemocnicích pro případ, že by se někdo z klientů nakazil. „Zachováváme kapacitu preventivních lůžek. Věříme, že od června budou moci příbuzní své blízké v domovech znovu navštěvovat," řekl Šlapal.

Druhé testování během dvou týdnů

V kraji se uskutečnilo testování pracovníků pomocí rychlotestů už podruhé, předtím bylo před dvěma týdny. „Udělalo se dalších 5000 testů. U terénních pracovníků nic neprokázaly, u pobytových služeb se u jednoho člověka zjistily protilátky. Test PCR měl ale negativní," uvedl Šlapal.

Rychlotesty ukazují, zda mají lidé na koronavirus protilátky, což by mohlo znamenat, že se s nemocí setkali, prodělali ji nebo ji zrovna mají. „Slouží k oddělení případných bezpříznakových lidí. Je to nepřímá metoda, která snižuje riziko. Je to součást prevence než samotná diagnostika," dodal Šlapal.

Ošetřovatelky s pozitivním testem v minulosti nikoho nenakazily

Podle něj je jižní Morava zatím úspěšná, protože se nenakazil žádný klient. V minulosti se nakazily dvě pečovatelky, jedna z krajského a druhá ze znojemského zařízení, nakazily se ale mimo pracoviště. Testy v jejich zařízeních pak u nikoho dalšího koronavirus nepotvrdily.

V Jihomoravském kraji je zhruba 6000 lůžek v domovech seniorů a se zvláštním režimem různých zřizovatelů. Pracuje v nich na 5000 zaměstnanců, někteří ale například zůstali doma s dětmi kvůli zavřeným školám. V terénních službách pracuje asi 1000 lidí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, FN Brno

Štítky testování, koronavirus, brno, sociální služby, Jihomoravský kraj, COVID-19, protilátka, Marek Šlapal, ČSSD, domov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě nemá koronavirus žádný pracovník ani senior v sociálních službách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.