Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

První máj je tady. Přinese polibky v rouškách i protivládní protest, extremisté letos Brnem neprojdou

Ve velmi omezené podobě se letos s ohledem na vládní opatření kvůli nemoci covid-19 odehrají připomínky dnešního Svátku práce. Prvomájová shromáždění se nemohou konat s ohledem na rozhodnutí kabinetu, které umožňuje na veřejně dostupných místech pobývat nejvýše v počtu deseti osob. Politické strany tak místo obvyklých akcí chystají především příspěvky na internetu, na tradiční místa vyrazí maximálně jednotlivci.

Politické oslavy na internetu

Vládní ČSSD místo loňského setkání v Lidovém domě chystá video, které dopoledne publikuje na sociálních sítích. Komunisté na webu zveřejnili prvomájový leták s textem předsedy Vojtěcha Filipa o tom, jak při pandemii koronaviru o to víc vyniká důležitost práce. Tradiční setkání na pražské Petříně zrušila ODS, opoziční STAN si připomene 16. výročí od vstupu ČR do Evropské unie na sociálních sítích a někteří starostové vyvěsí vlajky EU na svých úřadech.

V Brně to bude letos i bez pochodu pravicových extrémistů

Brnem letos neprojde ani pravidelný pochod organizovaný Dělnickou mládeží. Pravicoví extrémisti už několik let za sebou pořádali kontroverzní pochody středem Brna. Protestně blokovat se je vydávali také aktivisti z iniciativy Brno Blokuje. V roce 2015 došlo ke střetu těchto dvou stran na Moravském náměstí, kde zasahovali těžkooděnci na koních a při zásahu použili i slzný plyn a gumové projektily.

Loňský pochod začínal na Zelném trhu, kde došlo k prvním potyčkám, policisté proto průvod iniciativy Brno Blokuje uzavřeli pod Petrovem, aby ke střetu stran už nedošlo. Pochod Dělnické mládeže procházel přes Masarykovu ulici přes Nádražní směrem na Hybešovu. I tak se ale nakonec obě strany potkaly na Nových sadech, kam extremisté přišli s pochodněmi a pronesli několik proslovů. 

Polibky v rouškách

Proti vládním opatřením bude zaměřený protest "Rouška není náhubek", který varuje před zneužitím pandemie. Organizátoři vybídli lidi, aby od 12:00 do 12:05 jakýmkoliv způsobem hlučeli. Tvrdí, že kabinet úpravy svých opatření nečiní na základě rad epidemiologů a odborníků, ale podle přání voličů na sociálních sítích.

Tradiční polibky zamilovaných párů pod rozkvetlou třešní, které mají zapříčinit to, aby políbená žena oplývala zdravím, krásou a plodností, letos pravděpodobně proběhnou s rouškami na obličejích.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky 1. máj, politika, oslavy, Praha, Brno, Svátek práce, rouška, sociální síť, Evropská unie, pandemie covidu-19, ČSSD, Vojtěch Filip, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První máj je tady. Přinese polibky v rouškách i protivládní protest, extremisté letos Brnem neprojdou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.