Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dnes otevírají obchody, fitka, ZOO, knihovny i autoškoly. Do převlékací kabinky a sprch se ale nedostanete

Ode dneška se opět mění vládní nařízení, znovu se otevřou některé obchody a provozovny. Zákazníci se tak budou moci podívat do obchodů s plochou do 2500 m2, k dispozici budou i informační a turistická centra. Znovuotevření se však nebude týkat nákupních center, pokud jejich provozovny nemají samostatné vstupy z ulice. Lidé se však s jistým omezením mohou těšit na knihovny, autoškoly, ZOO nebo posilovny a fitness centra, ty však bez sprch. Na konzultace se budou moci vydat studenti vysokých škol a v 15 účastnících můžete také do kostela.

První vlna znovuotevírání obchodů a provozoven začíná už dnes, 27. dubna. Původně se počítalo s postupným rozvolňováním opatření až od první poloviny června, to se však s novým plánem urychlí. Do plného provozu by tak všechny služby a obchody měly otevřít 25. května. Na konec května chce vláda také posunout nouzový stav. O něm se bude hlasovat na úterní schůzi sněmovny.

Nákupy bez zkušebních kabinek

Ode dneška mohou otevřít obchody do 2500 m². Nesmí však být součástí nákupního centra s rozlohou nad 5000 metrů čtverečních a musí mít vlastní vchod zvenčí. I tady samozřejmě platí dvoumetrové rozestupy mezi zákazníky, kteří nebudou mít přístup do zkoušecích kabinek. V knihkupectví pak platí pravidlo, že si před prohlížením knih musí vydezinfikovat ruce. 

Zaměstnanci prodejen budou mít povinnost mít nasazené rukavice jak při kontaktu se zbožím, tak při placení. U klik, zábradlí, nákupních vozíků by navíc měly být dezinfekční prostředky. Zboží, které zákazník vrátí bude muset jít do karantény. 

„V případě vrácení zboží zákazníkem v rámci reklamace je třeba ponechat zboží tři dny bez použití. Zboží se uloží v obalu do kontejneru či krabice s nápisem ‚karanténa‘ a uvedenou dobu se s ním nebude manipulovat,“ řekla Radiožurnálu mluvčí ministerstva zdravotnictví Renata Povolná.

Knihy v karanténě

Navštívit budeme moci nově také knihovny. I tady budou platit jistá pravidla. Vypůjčené knihy čtenáři odloží do speciální krabice nebo boxu, kde zůstanou nedotčené dva dny. Teprve potom s knížkami budou moci manipulovat knihovníci. 

Za zvířátky v roušce

Hezké počasí si budou moci návštěvníci užít v zoologických a dendrologických zahradách, pro které také platí několik opatření a zákazů. Lidé se nedostanou do vnitřních pavilonů a navštěvovat mohou pouze venkovní expozice.  

I počet návštěvníků bude omezen, do brněnské ZOO se za den dostane maximálně 5,5 tisíce lidí. Vstupenky si ale musíte pořídit dopředu na internetu. Stejně jako jinde na veřejnosti i pro ZOO platí povinnost nošení roušky, návštěvníci se nesmí shlukovat ve větších skupinkách než 10 lidí a nutnost dodržovat rozestupy. Obchody se suvenýry navštívit můžete, restaurace s občerstvením však budou zavřené a k dispozici nebudou ani komentované prohlídky.

Znovuotevření však neplatí pro všechny Zoologické zahrady.Pokud plánujete výlet do Ostravy nebo Ústí nad Labem, na zvířátka se netěšte. Tyto Zoologické zahrady zatím nestihly připravit areál. 

Sprchu si ve fitku nedáte

I sportovci a lidi vyznávající zdravý životní styl se mohou znova těšit na své hobby, dnes otvírají také posilovny a fitness centra. Cvičící lidé ale musí taktéž dodržovat rozestupy a nosit roušky. Mnohem důslednější úklid potom čeká personál, po každé lekci bude muset vydezinfikovat všechny stroje a nářádí. 

Pokud si ve fitku plánujete dát do těla, přibalte si do tašky vlhčené ubrousky. Šatny a sprchy totiž zůstanou zavřené

Do autoškoly po jednom

Jestli jste měli v plánu v létě usednout za volant s novým řidičákem, můžete se ode dneška opět přihlásit na autoškolu. Čekají vás ale speciální pravidla, které bude nutné dodržovat. S instruktorem si do auta může nastoupit pouze jeden žák a po každé jízdě čeká zaměstnance autoškoly důkladná dezinfekce celého vnitřního prostoru auta včetně klik u dveří. Nedočkáte se ani hromadné teoretické přípravy ve třídách, budete se proto muset spolehnout na samostudium doma. 

Do kostela a na vysoké školy v omezeném počtu

Už od pátku vláda povolila i bohoslužby. Pokud máte početnější rodinu, na nedělní mši se pravděpodobně nedostanete, vstup je umožněn pouze patnácti účastníkům

Novinky platí i pro studenty vysokých škol. Ti mohou přijít své studium konzultovat se svým vyučujícím. Od minulého týdne byly konzultace povoleny pouze pro ty, kteří se letos chystají ke státnicím, dnes už si schůzku mohou domluvit všichni. Studenti budou při výukách rozděleni do menších skupin maximálně po pěti

Další vlna přijde v květnu

Další vlna rozvolňování opatření by měla začít 11. května. Znovuotevření čeká všechny obchody včetně nákupních center. Sednout si budete moci na zahrádku restaurací či pivnic a za kulturou se můžete vydat do muzeí, galerií či hradů a zámků. Měla by začít také individuální výuka studentů a žáků v závěrečném ročníku na středních školách a základních uměleckých školách. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com, MZ

Štítky opatření, vláda, znovuotevření, obchody, zoo, obchod, zoologická zahrada, autoškola, Zoologická zahrada Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes otevírají obchody, fitka, ZOO, knihovny i autoškoly. Do převlékací kabinky a sprch se ale nedostanete  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.